Recept - Deze gerechten uit oma’s tijd willen we zeker niet vergeten

Deze gerechten uit oma’s tijd willen we zeker niet vergeten

Smaken de gerechten bij je oma ook altijd zo lekker? Met deze receptjes ga jij het even goed kunnen!

 

Oma’s appeltaart

Dit recept is een klassieker die altijd in de smaak valt. Het lekkerste is deze taart als je ze een dag van tevoren maakt.

 

De ingrediënten:

  • 125 gram boter
  • 125 gram suiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ citroen raspen
  • Snuifje zout
  • 1 el water
  • 1,2 kg appels 
  • 75 gram rozijnen
  • Snuifje kaneelpoeder
  • 1 el custardpoeder
  • 4 el abrikozen
  • 4 el abrikozenjam
  • 150 gram amandelspijs

 

De bereiding:

  1. Doe de boter met de suiker en citroensap in een kom. Meng het tot een homogene mix. Voeg ook het water toe. 
  2. Zeef het bakmeel en meng het goed met het mengsel. Voeg eventueel nog een lepel water toe. 
  3. Wikkel het deeg in met huishoudfolie en leg het in de koelkast. Laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten.
  4. Nu maak je de vulling. Hiervoor schil je de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd naar wens de appels in blokjes of schijfjes. 
  5. Meng de appels met de rozijnen, het kaneel, het custardpoeder en de jam. Roer ook het amandelspijs door de vulling. 
  6. Haal het deeg een half uur op voorhand uit de koelkast en kneed het goed door. Rol het uit op een met bloem bestrooid werkblad
  7. Leg het deeg in de bakvorm en druk de randen goed aan. Snijd het overhangend deeg weg.
  8. Verwarm de oven voor en zet de taart 50 tot 60 minuten op 190 graden. 
  9. Haal de taart uit de oven en laat ze goed afkoelen.
  10.  Als extraatje kan je nog abrikozenjam in een pannetje doen en de hele bovenkant van de taart hiermee bestrijken.

 

Draadjesvlees op oma’s wijze

Is het een druilerige dag en wil je wel wat tijd doorbrengen in de keuken? Dan is draadjesvlees het perfecte gerecht! Heerlijk langzaam gegaard rundvlees, je moet er een beetje tijd voor uittrekken, maar het resultaat is verrukkelijk mals vlees.

 

De ingrediënten (4 personen): 

  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 4 stengels bleekselderij
  • 800 runderlappen
  • 75 gram boter
  • 2 el olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout en peper
  • 200 ml warm water
  • 1 el (wijn)azijn

 

De bereiding:

  1. Maak de uien schoon en was de wortels en bleekselderij. Snijd deze in fijne plakjes. 
  2. Neem het vlees een half uur op voorhand uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. 
  3. Verhit de boter en olie in een braadpan. Voeg de uien, wortels en bleekselderij toe en bak de groentjes 5 minuutjes aan.
  4. Voeg het vlees toe, bak het enkele minuten in de pan en doe de overige ingrediënten ook in de pan.
  5. Laat het vlees gedurende 3 uur zachtjes garen. Voeg eventueel nog wat extra water of bouillon toe zodat het vlees niet te droog ligt. 
  6. Dit gerecht is zeer lekker met gekookte aardappelen, rode kool en appelmoes. Nog een tip: je kan voor variatie ook twee takjes rozemarijn toevoegen. Vervang het water dan door een glas rode wijn. 
  7. Smullen maar!

 

Vogelnestjes zoals oma ze maakt

Vogelnestjes zijn gehaktballen met daarin een gekookt ei. Deze klassieker wordt vaak geserveerd met (zelfgemaakte) tomatensaus. Heerlijk!

 

De ingrediënten (4 personen): 

  • 5 eieren
  • 900 gram gemengd gehakt
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat 
  • 3 el paneermeel
  • Boter 
  • Olijfolie
  • 1 el suiker
  • 5 dl passata
  • Puree of frietjes

 

De bereiding:

  1. Breng een pot water aan de kook en kook 4 eieren hard ( circa 10 min). Laat ze een beetje afkoelen en pel ze nadien. 
  2. Neem een grote mengschaal en doe er het gehakt in.
  3. Meng het gehakt met de extra eierdooier en het paneermeel. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  4. Kneed het gehakt tot eens stevig, maar niet te droog, mengsel. 
  5. Nu beginnen we aan de vogelnestjes. Wikkel de eieren in het gehakt en maak er stevige ballen van.
  6. Verwarm de oven op 180°C. 
  7. Zet een braadpan op het vuur en smelt een klontje boter. Geef de vogelnestjes een goudbruin korstje. De vogelnestjes hoeven binnenin niet gaar te zijn. 
  8. Bak de vogelnestjes 25 tot 30 minuten in de oven op 180°C.
  9. Warm de passata op en serveer bij de vogelnestjes samen met frieten of puree bij.

Speak Your Mind

*