De invloed van voeding op je brein | Recepten.be De invloed van voeding op je brein | Recepten.be

 

Recept - De invloed van voeding op je brein

De invloed van voeding op je brein
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dat voeding een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Wanneer we te veel suikers binnen krijgen, zorgt dat er vaak voor dat we ons minder fit voelen. Toch heeft voeding niet alleen invloed op hoe we ons lichamelijk voelen, maar heeft het ook voor een groot deel impact op ons breid. Hoe dit precies zit, leggen we je in dit artikel aan de hand van wat voorbeelden uit. Wist je namelijk dat hetgeen wat je eet of drinkt, direct doorwerkt in onze hersenen? Een goed voorbeeld is natuurlijk alcohol. Na enkele drankjes vervagen grenzen en zijn sommigen een compleet ander mens. Nu we weten dat voeding van invloed is, is het ook goed te weten wat die invloed dan ook daadwerkelijk is.

Voedingsstoffen voor een gezond brein

Ons brein heeft verschillende voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Enkele belangrijke voedingsstoffen zijn onder andere omega-3 vetzuren, antioxidanten en vitamines. Deze stoffen helpen bij het beschermen van onze hersencellen en het bevorderen van gezonde hersenactiviteit. Helemaal wanneer je iets doet waarbij je hersenen het nodige denkwerk moeten uitvoeren, is het wel zo prettig dat ze dit ook zo optimaal mogelijk kunnen doen. Stel dat je op één van de casino sites online aan het pokeren bent, dan moet je niet alleen je eigen hand in de gaten houden, maar natuurlijk ook de acties die je medespelers uitvoeren.

De impact van voeding op je stemming

Naast het bevorderen van een gezonde hersenfunctie, kan voeding ook invloed hebben op je stemming en emoties. Wist je bijvoorbeeld dat koolhydraten kunnen helpen bij het stimuleren van de aanmaak van serotonine, ook wel bekend als het gelukshormoon? Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals volkoren, granen, peulvruchten en fruit kunnen dus een positieve invloed hebben op je humeur. Daarentegen kunnen suikerrijke voedingsmiddelen en cafeïne juist zorgen voor extra prikkels en verhoogde kans op stemmingswisselingen. Deze voedingsmiddelen kunnen je energieniveau snel laten stijgen, maar ook weer snel laten dalen, wat kan leiden tot gevoelens van onrust en irritatie. Je merkt vaak meteen wanneer je dan weer suiker binnenkrijgt, dat je je direct weer een stuk beter voelt, ook wel een insulinepiek genoemd.

Zo zorg je voor een goed dieet

Om ervoor te zorgen dat je fysiek en mentaal scherp blijft, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.  Het naleven van een gezonde levensstijl is ontzettend belangrijk om je brein optimaal te laten functioneren. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en magere eiwitten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke snacks en houd jezelf gehydrateerd door voldoende water te drinken. Matig je inname van cafeïne en alcohol en neem regelmatig pauzes tijdens het werken of studeren om je brein de broodnodige rust te gunnen. Als aanvulling op je dieet, kun je ervoor kiezen supplementen zoals omega-3 capsules of een vitamine B-complex te nemen om ervoor te zorgen dat je brein alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft voor optimale prestaties.

Speak Your Mind

*