Alles over Lions Mane | Recepten.be Alles over Lions Mane | Recepten.be

 

Recept - Alles over Lions Mane

Alles over Lions Mane
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lions mane betekent letterlijk vertaald ‘leeuwen manen’. De naam zal je daarom ook verbazen, want we hebben het namelijk over een paddenstoel. Als je de naam hoort zul je daar niet meteen aan denken. Als je de paddenstoel echter ziet valt alles op z’n plek. De schimmel heeft namelijk een witgele bos van leeuwenmanen. Daar heeft het zijn naam ook aan te danken. Het is enorm aan te raden om Lions Mane in je dieet op te nemen. Wat voor voordelen het je kan brengen lees je in dit artikel.

Alles over de paddestoel

Hoewel de naam van Lions Mane refereert naar de uitstraling van de paddenstoel, wordt deze schimmel nog meer vergeleken met de leeuw. De goede werking van dit product zou namelijk ook te vergelijken zijn met de kracht van een leeuw. Met andere woorden, het wordt als een soort wondermiddel gezien. 

De lions mane wordt eigenlijk over de hele wereld gebruikt en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Je kunt ze vaak aantreffen op een beukenboom. Ook op eiken en acacias bomen wordt de Lions Mane al aangetroffen. In Europa zal je deze schimmel echter niet snel tegenkomen in de bossen. In Nederland is het zelfs verboden om deze paddenstoel te plukken. 

De Lions Mane is namelijk een bedreigde soort in Nederland en België. In deze landen wordt de paddenstoel ook wel pruikzwam genoemd. Aangezien het een bedreigde soort is worden de paddenstoelen speciaal gekweekt om er voedingssupplementen van te maken. 

In Azië wordt de paddenstoel voor culinaire als medicinale doeleinden gebruikt. In China wordt lions mane al jaren gebruikt in de geneeskunde. De voordelen die deze schimmel met zich meebrengt kunnen erg uiteenlopend zijn. Velen zijn helaas te weinig onderzocht, maar het is wel goed om ze in kaart te brengen.

De voordelen van Lion’s Mane

Het onderzoek wat naar de effecten van Lion’s Mane is gedaan is op dit moment zeer beperkt. We moeten het hebben van dieronderzoek, reageerbuis studies en kleine klinische onderzoeken. Zo zou de paddenstoel mogelijke hersenaandoeningen kunnen voorkomen. Hiermee doelen we op dementie, alzheimer en parkinson. Daarnaast zou het de focus en het geheugen moeten verbeteren. 

Studies suggeren dan ook de gezondheidsvoordelen ook al kunnen we die nog niet goed onderbouwen. We noemen een paar van die interessante voordelen. Zo zou de pruikzwam nuttig zijn al je lijdt aan depressies en angst. Je wordt er namelijk minder prikkelbaar door en ook de angst wordt daardoor minder. Het concentratie vermogen schiet dan wel weer omhoog. Daarnaast zou de paddenstoel het immuunsysteem kunnen versterken. De ontstekingen zouden verminderen en oxidatie zou voorkomen worden. 

Zoals we hierboven ook al lazen zou het ook het cognitieve vermogen stimuleren. Ziektes als dementie en alzheimer kunnen beter onder controle blijven. Mogelijk worden parkinson patiënten ook geholpen door dit wondermiddeltje. 

De Lion’s Mane heeft een cholesterolverlagende eigenschap. Dit betekent dat het ook de gezondheid van het hart en de bloedvaten zou kunnen verbeteren. De antioxiderende eigenschappen zouden dan weer een rol kunnen spelen bij de preventie of behandeling van kanker. De bevindingen bij leukemie, lever-, colon en maagkanker zijn veelbelovend, maar helaas nog niet getest bij mensen.

Mensen met diabetes kunnen een zenuwbeschadiging oplopen. Als je diabetes wil beheersen moet je de bloedsuikerspiegel beheersen. De lion’s mane zou hierbij kunnen helpen. Onderzoek bij ratten wijst op een lagere bloedsuikerspiegel en verminderde zenuwpijn. 

Voor mensen met een inflammatoire darmziekten zou de lions mane ook goed zijn. De paddenstoel kan namelijk ontstekingen bestrijden en hierdoor van hulp zijn bij de spijsvertering. Het stimuleert ook de groei van goede bacteriën in de darm. 

We hebben het gehad over serieuze ziekten waar lions mane bij zou kunnen helpen. Tot dat er echt onderzoek naar gedaan is zijn we al jaren verder. De paddenstoel zou ook wonden veel sneller genezen. Dat is iets om natuurlijk uit te proberen.

Speak Your Mind

*