4 tips voor het kopen van een goede planeetmenger | Recepten.be 4 tips voor het kopen van een goede planeetmenger | Recepten.be

 

Recept - 4 tips voor het kopen van een goede planeetmenger

4 tips voor het kopen van een goede planeetmenger
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een goede en kwaliteitsvolle planeetmenger vergt een investering, maar als hobbybakker of -kok kan je eigenlijk niet zonder. Planeetmengers zijn nu eenmaal echte manusjes-van-alles. Ze helpen niet alleen bij het kneden van brooddeeg, maar bijvoorbeeld ook bij het kneden van pizzadeeg of bij het maken van oliebollenbeslag. Er is enorm veel keuze en het vinden van een geschikte planeetmenger kan hierdoor een uitdaging zijn. We leggen daarom uit waarop je moet letten als je op zoek bent naar een geschikte planeetmenger.

Ken jezelf en je eigen behoeften

Niet iedereen heeft dezelfde planeetmenger nodig. Een goede kwaliteit planeetmenger kopen, begint dan ook bij jezelf. Ga na hoe groot de ideale mengkom voor jou dient te zijn. Als je bijvoorbeeld vaak grote hoeveelheden beslag of deeg verwerkt, heb je een grotere mengkom nodig. Bedenk ook goed welke accessoires je nodig hebt, want niet altijd is alles inbegrepen. Een deeghaak of een C-haak is meestal wel van de partij, net zoals een beslagvleugel. Ook een eiwitgarde wordt al eens meegeleverd. Verder verschilt het een en ander per producent. Soms kan je extra accessoires aanschaffen en dit met wisselende prijzen. Houd hier alvast rekening mee.

Schenk aandacht aan de kwaliteit van de motor

Als je gaat voor kwaliteit moet je vooral focussen op de motor. De motor is het hart van de planeetmenger en zal bepalen wat je al dan niet kan doen. Een krachtige motor is met andere woorden een must. Maak echter niet de fout om louter te kijken naar het vermogen van de motor, want dat zegt niet alles. Ook het type aandrijving speelt een rol. Bij een directe aandrijving zal een deel van de motor de planeetmenger rechtstreeks doen draaien, bij een indirecte aandrijving gebeurt dit indirect. Een indirecte aandrijving kost meer moeite dan een directe aandrijving.

Voor het regelmatig kneden van grotere hoeveelheden zwaar deeg moet je rekenen op 325 watt bij een directe aandrijving en op 1200 watt bij een indirecte aandrijving. Ga je af en toe eens zwaar deeg kneden? Dan volstaat respectievelijk 300 watt en 800 watt. Een borstelloze motor zegt eveneens iets over de kwaliteit. Daarbij zal de motor minder snel slijtage ondervinden en over het algemeen langer meegaan.

Denk na over het schoonmaken van je machine

Het is logisch dat een planeetmenger al snel vuil zal worden. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Je zal het regelmatig en grondig moeten reinigen, wat niet altijd een even leuk klusje is. Houd hier bij de aanschaf reeds rekening mee. Ga na hoe het product moet worden schoongemaakt en welke onderdelen al dan niet in de vaatwasser mogen. Bijvoorbeeld aluminium zal je met de hand moeten wassen. Ook het onder de loep nemen van het ontwerp is nuttig. Dan zie je al meteen of er hoekjes of kantjes zijn waar moeilijk te verwijderen vuil in kan kruipen.

Focus op veiligheid

Of het nu gaat om een professionele keuken of om een hobbykeuken: veiligheid gaat voor alles. Kies dus voor een veilig apparaat dat bijvoorbeeld beschikt over veiligheidsschakelaars. Indien je kiest voor een apparaat van een professionele verkoper als Maxima weet je zeker dat je goed zit en dat het apparaat aan de veiligheidsnormen voldoet. Bij een Chinese webshop is dit zeker niet altijd het geval. Bovendien kan je bij partijen als Maxima terecht voor onderhoud en reparatie, wat eveneens bijdraagt aan het veilig functioneren van je planeetmenger.

Speak Your Mind

*