3x soorten vlees en bijbehorende gerechten | Recepten.be 3x soorten vlees en bijbehorende gerechten | Recepten.be

 

Recept - 3x soorten vlees en bijbehorende gerechten

3x soorten vlees en bijbehorende gerechten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Veel meer mensen worden tegenwoordig vegetarisch of veganistisch. Dat betekent dat ze onder andere geen dierlijke producten meer eten. Vlees is er daar uiteraard een van. Toch is het wel belangrijk om zo nu en dan vlees te eten. Dit product zit niet voor niks in de schijf van vijf. Het bevat namelijk belangrijke bouwstoffen, die weer gezond zijn voor ons lichaam. Daarom zetten we een aantal soorten vlees op een rijtje en daarbij ook de gerechten die je ervan kunt maken.

Bavette

Je zult vast wel eens van dit stuk rundvlees gehoord hebben. Een bavette is er ook in verschillende soorten en maten. Als je deze goed snijdt na bereiding is de steak enorm mals. Het bijzondere aan dit stuk vlees is dat het alleen wat zout en peper nodig heeft. Voor de rest is dit een heerlijke steak, die heerlijk is van smaak. 

Een bavette is eigenlijk zo klaar. Je hoeft de steak alleen 3 tot 5 minuten aan elke kant te grillen. Daarna dek je de bavette af en laat je deze 10 minuten liggen om na te garen. Na het wachten is deze klaar om geserveerd te worden. 

De steak kun je eten met een lekkere jus, aardappelpuree en wat gegrilde groenten.

Ossenhaas

Een van de malste en zachtste stukken van een rund is toch wel de ossenhaas. Dit stuk vlees bestaat eigenlijk uit 3 delen. De kop, het middenstuk en de punt. De kop is ook wel beter bekend als de chateaubriand. Het middenstuk noemen we dan tournedos en de punt heet ook wel de filet mignon. 

Alle 3 de benamingen komen je vast bekend voor. De punt van de ossenhaas wordt ook vaak gebruikt voor ossenhaaspuntjes. De smaak van ossenhaas is vrij neutraal en heeft dan ook wat meer kruiden nodig. 

Er zijn heel wat recepten die je kunt maken met een stuk ossenhaas. Met de kerstdagen worden vaak hele stukken ossenhaas bereid. Een recept dat je zou kunnen proberen is een ossenhaas met portsaus of pittige mosterdsaus. Ook hierbij kun je weer een aardappelpuree serveren. Ook een zoete aardappelpuree is hiervoor geschikt. Een granaatappel salade kun je er nog naast serveren, als je geen andere groenten in gedachten hebt. 

Een prachtig stuk wagyu

Wagyu vlees staat ook wel bekend als het kaviaar onder het rundvlees. Dit stuk rund is erg exclusief en kan dan ook erg duur zijn om te bemachtigen. Het vlees komt af van het Japanse Wagyu rund, wat inmiddels ook in andere landen wordt gehouden. Hierdoor kunnen we het tegenwoordig ook in Nederland eten. Toch blijft het nog steeds een exclusief stuk vlees.

Wagyu staat bekend om zijn malsheid en de intense smaaksensatie. Het is rundvlees van een hoge kwaliteit. Het vet dat gelijkmatig is verdeeld over het stuk vlees maakt dit rundvlees zo mals. Daardoor is het ook gemakkelijk te bereiden. Dit stuk vlees is niet alleen heel lekker van smaak en heerlijk mals. Het zit ook boordevol verschillende vitaminen en mineralen. Zo is wagyu rijk aan B6 en B12 en zink en ijzer. 

Je kunt uiteraard thuis een stuk wagyu vlees bereiden, al zal dat wel een flinke uitgave worden. Tuurlijk is het wel heerlijk en heel geschikt voor momenten zoals kerst. Wagyu gaat bijvoorbeeld heel goed samen met champignons. Een stoofpotje van deze paddenstoelen met een stukje wagyu ernaast is een recept dat je zou kunnen proberen. Bovendien is dit stuk rundvlees ook heel lekker bij een chili of met broccoli er naast. Beide zorgen voor een rijke smaak, wat het vlees nog lekkerder maakt.

3x soorten vlees en bijbehorende gerechten, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Speak Your Mind

*