10 voedingsmiddelen met veel vitamine B | Recepten.be 10 voedingsmiddelen met veel vitamine B | Recepten.be

 

Recept - 10 voedingsmiddelen met veel vitamine B

10 voedingsmiddelen met veel vitamine B
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vitamine B vind je in veel verschillende voedingsmiddelen. Van plantaardige voeding tot vlees en vis. Dit zijn tien producten met veel vitamine B:

1. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten, zoals spinazie, bevatten vooral veel van de B-vitamine folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Andere goede bronnen van deze B-vitamine zijn raapstelen, boerenkool en Romaine sla.

Deze vitamine verdwijnt tijdens het koken, dus het beste kun je groene bladgroenten rauw eten of stomen. Stoom de groente totdat deze een textuur heeft die tussen zacht en knapperig in zit.

2. Zalm

Deze voedzame vissoort bevat goede hoeveelheden van een aantal B-vitamines. Vooral vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B12 zijn in deze gezonde vis te vinden. Naast B-vitamines vind je in zalm gezonde omega 3-vetzuren, eiwitten en selenium. Voldoende reden om deze vissoort vaker op tafel te zetten.

3. Forel

Forel is levert nog meer vitamine B5 en B12 dan zalm. Voor grotere hoeveelheden van de andere B-vitamines moet je weer bij zalm zijn. Ondanks dat is het een goed idee om vaker forel op het menu te zetten. Dit is namelijk een hele gezonde vis. 

4. Lever

Lever is werkelijk een topleverancier van B-vitamines. Je vindt een uitzonderlijke hoeveelheid vitamine B12 in lever, maar ook grote hoeveelheden vitamine B2, B3 en B5. 

Zelfs de minder bekende B-vitamine biotine is in grote hoeveelheden in lever te vinden. Naast goede hoeveelheden folaat en vitamine B6.

5. Rundvlees

Rundvlees, zoals biefstuk, levert niet zoveel B-vitamines als lever. Toch zijn in deze vleessoort een heel aantal van deze vitamines in goede hoeveelheden te vinden. Denk aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B12.

6. Gevogelte

Net als rundvlees zijn kip en kalkoen prima leveranciers van B-vitamines. Vooral vitamine B3 en B6 is in gevogelte te vinden. Interessant is dat verschillende delen van kip en kalkoen verschillende B-vitamines bevatten.

De grootste hoeveelheid vitamine B12 is te vinden in de bouten en dijen van de kalkoen. Kalkoenborst levert veel vitamine B6 en in kippenborst zit vooral veel vitamine B3.  

7. Schelpdieren

Houd je van oesters, kokkels, mosselen en andere schelpdieren? Dat is perfect voor je vitamine B-inname. Deze zeevruchten leveren namelijk behoorlijk wat B-vitamines. 

Wat betreft vitamine B12 spannen kokkels de kroon, maar ook mosselen en oesters leveren grote hoeveelheden van deze vitamine. Daarnaast zijn kleinere hoeveelheden van vitamine B1, B2, B3 en folaat in deze schelpdieren te vinden.

8. Eieren

Eieren zijn krachtpatsers als het om voedingsstoffen gaat. Ook de volgende B-vitamines zijn in deze gezonde energiebommetjes te vinden:

  • Vitamine B2
  • Vitamine B5
  • Folaat
  • Biotine
  • Vitamine B12

Al deze vitamines zijn in eieren te vinden in hun natuurlijke vorm en samenstelling. Daarom kan ons lijf ze gemakkelijk opnemen.

9. Yoghurt

Yoghurt staat bekend om de ruime hoeveelheid vitamine B2 en B12. Vooral Griekse yoghurt levert deze vitamines in goede hoeveelheden. Griekse yoghurt bevat bijna twee keer zoveel van deze vitamines als gewone yoghurt.

We hebben het dan over de yoghurtsoorten zonder smaakje. Yoghurt met aardbeien- of vanillesmaak bevat vaak behoorlijk wat suiker. Dat wil je niet binnenkrijgen als het gaat om je gezondheid.

Er zijn veel plantaardige alternatieven voor yoghurt, zoals soja- en kokosyoghurt. Deze bevatten van nature geen B-vitamines en zijn dus ook geen goede bronnen van deze voedingsstoffen. 

Ook als aan deze plantaardige yoghurtsoorten B-vitamines zijn toegevoegd, kun je deze producten beter laten staan. Het gaat dan meestal om synthetische vitamines die je lichaam belasten en kunnen zorgen voor stapeling.

10. Peulvruchten

Peulvruchten, zoals witte en bruine bonen, zijn vooral een goede bron van folaat. Met name edamame is rijk aan deze voedingsstof, maar ook linzen en kikkererwten bevatten ruime hoeveelheden van deze B-vitamine.

Verder vind je nog een aantal andere B-vitamines in deze gezonde vleesvervangers. Peulvruchten zijn ontzettend veelzijdig, dus neem ze vooral op in je dagelijkse eetpatroon.

Speak Your Mind

*