Verleng de houdbaarheid van je eten met een vacumeermachine | Recepten.be Verleng de houdbaarheid van je eten met een vacumeermachine | Recepten.be

 

Recept - Verleng de houdbaarheid van je eten met een vacumeermachine

Verleng de houdbaarheid van je eten met een vacumeermachine
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De keuken is een plaats van creativiteit, innovatie en efficiëntie. Er zijn heel wat innovatieve tools die je kunnen helpen om met de lekkerste recepten aan de slag te gaan, om ze compleet te maken of om voeding langer te bewaren. Een voorbeeld van dit laatste is de vacumeermachine. Met behulp van deze machine zou je voedsel tot wel vijf keer langer kunnen bewaren. We leggen uit wat een vacumeermachine is, hoe het werkt en waarom deze machine ervoor zorgt dat je voedsel langer kunt bewaren.

Wat is een vacumeermachine en hoe werkt het?

Een vacumeermachine is een apparaat dat de lucht uit een plastic zak verwijdert en vervolgens de zak verzegelt, waardoor er een vacuüm ontstaat. Wanneer voedsel in zo’n luchtvrije omgeving wordt bewaard, wordt de groei van bacteriën en schimmels aanzienlijk belemmerd, waardoor het voedsel langer vers blijft. Ook kan het product niet meer uitdrogen. Er kunnen bovendien nog andere redenen zijn om te vacumeren. Door bijvoorbeeld vlees met marinade op deze manier te verpakken, kunnen de sappen niet weglekken en krijgt het vlees een nog intensere smaak. Ook kan het vacumeren voor sous-videbereidingen worden gebruikt.

Benodigdheden om te vacumeren

De eenvoudigste manier om te vacumeren is met behulp van een vacumeermachine. Er zijn verschillende soorten vacumeermachines te verkrijgen, al dan niet met een geïntegreerde rolhouder en een snijder. Naast het apparaat zelf, heb je ook speciale vacumeerzakken nodig. Deze zijn gemaakt van een dik, duurzaam plastic dat bestand is tegen scheuren en lekken. Er bestaan ook speciale vacumeercontainers die in verschillende vormen en maten te verkrijgen zijn. Het is wel belangrijk om te weten dat alleen vacumeren nog niet volstaat. Producten die normaal gesproken koel moeten worden bewaard, dien je nog altijd koel te bewaren. En producten die normaal gesproken niet koel worden bewaard, houd je ook uit de koeling (bijvoorbeeld brood of koekjes). Je hebt dus nog altijd een voorraadkast, een koelkast en een diepvries nodig.

Vacumeren en sous-vide: een culinair duo

Bij sous-vide reken je op een speciale bereidingswijze die zorgt voor intensere smaken. Dit wil zeggen dat je eerst het voedsel in een speciale zak stopt en met een vacumeermachine alle lucht eruit zuigt. Dit zorgt voor een luchtdichte verpakking, wat ideaal is voor de sous-videmethode. Sous-vide is Frans voor ‘onder vacuüm’. Bij deze kooktechniek wordt het verpakte voedsel in een waterbad geplaatst dat op een constante, precieze temperatuur wordt gehouden, vaak voor een langere tijd.

Het grote voordeel hiervan is dat het voedsel gelijkmatig en nauwkeurig wordt gegaard, zonder het risico van overkoken. Hierdoor blijven smaken, sappen en voedingsstoffen behouden en krijg je een ongeëvenaarde textuur. Van malse steaks en sappige kip tot perfect gegaarde groenten en zelfs eieren: op deze manier kun je een scala aan gerechten bereiden die uitblinken in smaak en textuur.

Alternatieven voor de vacumeermachine

Hoewel de vacumeermachine efficiënt is, zijn er ook andere methoden om voedsel te conserveren of langer houdbaar te maken. Er zijn bijvoorbeeld trucjes om met een bak water en een sluitzakje eten vacuüm te verpakken. Denk verder aan alternatieve conserveringsmethoden, waaronder inblikken, pekelen, drogen en inleggen. Deze alternatieve methoden geven het voedsel vaak een eigen unieke smaak.

Speak Your Mind

*