Ken je dat? Dat het elke dag weer de vraag is wat je moet klaarmaken? Er zijn veel recepten die je kent, maar soms wil je misschien wel wat nieuws proberen. Misschien heb je wel heel veel recepten in je boek staan, maar maak je toch weer steeds hetzelfde. Dat komt vaker voor in de keuken. Want recepten die je kent zijn toch veel makkelijker te maken? In de Nederlandse keuken zijn aardappels en pasta bijvoorbeeld favoriet, omdat je daar veel verschillende kanten mee op kunt. Het vormt een basis, waarmee je veel verschillende ingrediënten kunt combineren. Tajine is ook een gerecht wat je op veel verschillende manieren kunt maken. Wie weet wordt dat wel een favoriet bij jullie thuis!
Wat is tajine?
Een tajine is eigenlijk een schaal, waar je gerechten in klaar kunt maken. Het is een lage schaal van aardewerk met een kegelvormige deksel. Wellicht bij velen wel bekend. Om een gerecht klaar te maken zet je de schaal op het vuur of in de oven. De schaal mag alleen niet op inductie worden geplaatst, daarvoor is deze niet geschikt.
Normaal gesproken komt er stoom onder de deksel van een pan als het gerecht begint te koken. Bij deze schaal werkt dat net zo, alleen loopt de condens dan weer terug naar beneden. Op die manier kan het gerecht niet uitdrogen.
Tegenwoordig zijn er niet alleen tajines van aardewerk te koop, je hebt ze namelijk ook met een gietijzeren schaal. Een gietijzeren tajine is weer geschikt om op de bbq te zetten, zodat je ook tijdens de familie bbq een stoofpotje kan serveren.
Hoe kies ik de juist tajine?
Het is belangrijk om te bepalen hoe je een tajine warm wilt maken. Als jullie graag van bbq’en houden, is een gietijzeren tajine misschien wel zo handig. Deze kan natuurlijk ook op het vuur of in de oven verwarmd worden. Daarnaast moet je er goed op letten of jouw tajine wel in de vaatwasser kan. Velen kunnen alleen met de hand afgewassen worden namelijk. Hoewel er veel op het vuur warm gemaakt kunnen worden is het goed om de gebruiksaanwijzing op voorhand te bekijken. Waar de een op elke kookplaat verwarmd kan worden, kan de ander bijvoorbeeld alleen in de oven. Anderen zijn zelfs geschikt voor de magnetron en vriezer. Zo zie je maar weer, ook elke tajine heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing.
Natuurlijk zijn er ook verschillende maten te koop. Doorgaans is een 3L tajine, met een doorsnee van 30 cm geschikt voor 3 tot 4 personen.
Tajine recepten
In een tajine worden gerechten gemaakt op basis van vlees, vis of groenten. Een paar klassiekers zijn bijvoorbeeld een tajine van lamsvlees met abrikozen, een tajine van kip met olijven en een vistajine. Ben je vegetarisch? Dan kun je altijd de variant maken met alleen maar fruit en groenten. Buiten de basis van een tajine wordt er ook veel gewerkt met kruiden. De specerijen die hiervoor gebruikt worden komen uit Noord-Afrika. Het gaat dan vooral om kruiden als komijn, koriander en ras-el-hanout. Dat laatste is een bijzondere specerij dat uit wel 20 verschillende kruiden kan bestaan. Welke specerijen erin verwerkt zitten ligt aan de plek waar je het haalt. Elke ras-el-hanout is anders samengesteld.
Hieronder sommen we een aantal verschillende tajines op ter inspiratie:
- Tajine met kip en zoete aardappel
- Kiptajine met citroen
- Tajine met ei en gehakt van lam
- Tajine met aardappel, witvis en citroen
- Tajine met gedroogd fruit en noten
- Kiptajine met rozijnen
- Tajine van kalfsvlees met wortels en honing
- Kiptajine met pruim en wortels
- Tajine met groenten en feta
- Tajine van konijn met kaneel
- Tajine met pompoen en falafel
- Tajine met worst en vijgen
- Zalm tajine met couscous
- Groentetajine met kikkererwten
- Couscous met kip en groenteweelde
- Tajine-Groentjes
We horen graag welke tajine gerecht jouw favoriet is!
Speak Your Mind