Restje pepernoten? Dit kan je er mee doen | Recepten.be Restje pepernoten? Dit kan je er mee doen | Recepten.be

 

Recept - Restje pepernoten? Dit kan je er mee doen

Restje pepernoten? Dit kan je er mee doen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sinterklaas is in het land. Dat wil zeggen dat de winkels weer vol liggen met pepernoten. Heb jij er al in huis gehaald? Of heb jij er al zoveel gegeten dat je die laatste zakjes maar niet op krijgt? In de aanloop naar Sinterklaas eten we ze in alle vormen, met of zonder chocolade. Maar eens de Sint terug naar Spanje vertrekt, neemt hij ook onze honger naar pepernoten mee. Geen paniek, want wij hebben een paar leuke receptjes op een rijtje gezet waarin je alle overgebleven pepernoten kan verwerken.

Pepernotencake

Met dit lekkere Sinterklaas recept geef je een standaard vanillecake een heerlijke upgrade. 

Ingrediënten:Pepernoten

  • 200 gr ongezouten roomboter
  • 200 gr suiker
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 8 gr vanille suiker
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 50 ml melk
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 100 gr pepernoten
  • extra pepernoten en amandelschaafsel ter decoratie

Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en klop de ingrediënten tot een romig geheel. Voeg daarna de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen. Vervolgens giet je de melk en het zelfrijzend bakmeel afwisselend in delen toe aan het beslag. Vergeet ook het snufje zout niet toe te voegen. Als laatste doe je de speculaaskruiden en pepernoten in het beslag. Meng alles nog even goed door elkaar en giet het in een ingevette en met bloem bedekte cakevorm. Ter decoratie kan je wat pepernoten en amandelschaafsel over het beslag strooien. Bak de cake 60 minuten op 160°C (boven- en onderwarmte).

Heb jij ook nog chocoladeletters over? Deze kan je gebruiken als decoratie. Smelt de letters en giet het over de cake. Let op: wacht tot de cake helemaal is afgekoeld, anders zal de chocolade niet hard worden.

Pepernoten cheesecake

Een ander lekker dessertje waarin je je overgebleven pepernoten kan verwerken is cheesecake. Pepernoten zijn perfect om te gebruiken als bodem voor de cake.

Ingrediënten:Cheesecake

  • 400 gr monchou (roomkaas)
  • 200 gr pepernoten
  • 60-75 gr roomboter
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 100 gr basterdsuiker
  • 2 eieren

Verwarm je oven voor op 180 graden. Eerst maak je de bodem door de pepernoten fijn te hakken/malen. Je kan hiervoor een foodprocessor gebruiken. Smelt de boter en meng deze met de koekkruimels. Schep de kruimels in een ingevette vorm en druk het geheel aan met de achterkant van een lepel. 

Meng vervolgens de monchou (roomkaas) met de speculaaskruiden, suiker en eieren. Verdeel het ‘beslag’ over de bodem, strijk het geheel glad en zet de pepernoten cheesecake voor ongeveer 40 min in de oven. Je zal nog even moeten wachten met smullen, want de cheesecake moet eerst op kamertemperatuur en daarna in de koelkast afkoelen. Pas als dit heerlijke dessert helemaal goed is afgekoeld, kan je smullen!

Aardappeltjes met kip, pepernoten en pompoen

Je kan niet alleen zoete recepten maken met pepernoten, ook in hartige recepten komen ze tot hun recht. 

Ingrediënten:

  • 400 gr aardappeltjes
  • 350 gr pompoen blokjes
  • 1 kipfilet
  • 75 gr pepernoten
  • olijfolie
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aardappeltjes in de schil, snijd ze grof en kook ze 5 minuten, samen met de pompoenblokjes, voor. Bak ondertussen de kipfilet aan beide kanten kort aan. Verkruimel 1/3 van de pepernoten en bak deze mee met de kipfilet. Verdeel de aardappeltjes, blokjes pompoen en kipfilet over de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Verdeel de rest van de pepernoten erover. Ondertussen is je oven voorverwarmd en mag je bakplaat vol lekkers nog 20 minuutjes verder sudderen in de oven.

Met deze recepten tover jij lekkere desserts en gerechten op tafel én ben je eindelijk van die extra pepernoten af. Wat doe jij met je restjes chocolade en koekjes? Deel het met ons.

Speak Your Mind

*