Milieubewust koken: vier tips | Recepten.be Milieubewust koken: vier tips | Recepten.be

 

Recept - Milieubewust koken: vier tips

Milieubewust koken: vier tips
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Duurzaam gedrag wordt steeds belangrijker om onze planeet ook voor de volgende generaties leefbaar te houden. Ook koken kun je op een milieubewuste manier doen. Energiezuinig koken is goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. De energierekening wordt namelijk ook een stuk lager. Wij zetten vijf tips om milieubewust te koken voor jou op een rijtje.

Gebruik meer seizoensproducten

De eerste tip is om meer groenten en fruit uit het Nederlandse seizoen te eten. Deze producten zijn niet alleen lekkerder, maar ook nog een stuk duurzamer. Dat komt omdat ze van lokale boeren komen. Sperziebonen worden bijvoorbeeld in de winter uit Kenia gehaald. Ze worden per vliegtuig naar België getransporteerd, wat weer een enorme milieubelasting met zich meebrengt. Elke groente en fruit kan in België gedurende een paar maanden geoogst worden. In april eet je bij voorkeur de volgende seizoensgroenten: aardappelen, andijvie, asperges, radijs en rapen. De seizoensgroenten van juli zijn: aubergine, bleekselder, komkommer en Chinese kool.

Stap over op elektrisch koken

Koken op aardgas is niet goed voor het milieu. Daarom zal de komende jaren aardgas langzaam uit de woningen verdwijnen. Koken op inductie is de zuinigste vorm van koken. Een pan met water kookt op inductie twee keer zo snel als op gas. Bovendien is koken op inductie een stuk veiliger. Aangezien je wel meer stroom verbruikt, is het raadzaam om een energiecontract bij een groene energieleverancier af te sluiten. Je kunt verschillende energiecontracten vergelijken om te zien welke energieleverancier de goedkoopste is en het beste bij je wensen past. Wat uiteraard nog duurzamer is, is elektrisch koken met stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen. 

Ga voedselverspilling tegen

Het is natuurlijk zonde om eten weg te gooien. Niet alleen zonde voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. Check daarom altijd je voorraadkast en koelkast voordat je boodschappen doet. Daarnaast is het verstandig om de hoeveelheden af te wegen. Op deze manier ben je veel bewuster van wat je eet en hoef je ook veel minder weg te gooien. Gebruik een keukenweegschaal om het eten af te wegen. Let ook op de houdbaarheidsdatum van de producten. Eet eerst de producten die bijna over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kwark hebben een ’ten minste houdbaar tot’-datum (THT). Deze producten kun je vaak nog wel veilig eten kort na de THT.

Kook zo veel mogelijk met de deksel op de pan

Tot slot nog een goede tip: kook zo veel mogelijk met de deksel op de pan. Een deksel op de pan zorgt voor veel minder energieverbruik. Dat komt omdat de hitte veel beter bewaard blijft. Door met de deksel op de pan te koken, wordt er zelfs twee tot drie keer minder energie verbruikt! Ook is het raadzaam om niet te veel water te gebruiken als je kookt. Door een klein laagje te gebruiken blijven ook meer vitamines behouden.

Speak Your Mind

*