Matcha is serious business in Japan, de meeste Japanners drinken dan ook dagelijks matcha thee. Het zit als het ware al eeuwen ingeburgerd in de cultuur van Japan. Vooral in de Japanse theeceremonies staat de matcha thee vaak centraal. De bereiding van de matcha thee staat op zo’n momenten als de Japanse theeceremonie in het middelpunt van de belangstelling. Chanoyu of Chado zegt je misschien niet veel, maar daar brengen we graag verandering in. Het betekent namelijk ‘de weg van de thee’ of ‘het pad van de thee’. Een Japanse theeceremonie gebeurt dan ook volgens een ritueel, het is een proces dat gaat van de bereiding tot het drinken van de matcha thee.
Het doel van een Japanse theeceremonie
Bij een Japanse theeceremonie is er meestal een gastheer of gastvrouw aanwezig en de gasten. De bedoeling van het hele gebeuren is eigenlijk dat iedereen volledig tot rust komt, een soort van zen-moment creëren. Een manier van communicatie. Je kan het in principe bijna vergelijken met een meditatie of een spirituele reis, en dit allemaal door het groene drankje: matcha. Het wordt een ceremonie genoemd omdat er verschillende rituelen verbonden zijn aan het bereiden en het drinken van de thee. Maar niet voor iedereen moet een Japanse theeceremonie zo serieus of spiritueel zijn, in zekere zin is het voor veel personen een vorm van amusement en ontspanning. Het drinken van de thee zou elk zintuig moeten prikkelen.
Matcha is een kunst
Het bereiden, serveren en drinken van de matcha is in Japan een echte kunst. Er komt niet enkel thee bij kijken, maar nog zoveel meer. Het is als het ware een echte discipline in Japan. Bloemen worden op een bepaalde manier geschikt, het juiste servies wordt gebruikt, de Japanse kalligrafie zijn allemaal belangrijke onderdelen van de traditionele Japanse matcha theeceremonie. Vaak wordt er niet enkel thee geserveerd, maar ook een traditionele maaltijd, de Kaiseki, die door de gastheer of de gastvrouw klaargemaakt wordt.
Wabi Sabi
“De waardering van de schoonheid van dingen in al hun simpelheid en natuurlijke vergankelijkheid” en “de vervullende eenzaamheid van de natuur, weg van de beschaving.” Een combinatie van de spirituele kant en de materiële kant. Imperfectie speelt hier een grote rol in, de imperfectie van bijvoorbeeld de ruimte waar de Japanse theeceremonie zich in bevindt. Dit alles tezamen geeft een bijzondere dimensie aan het concept van de Japanse theeceremonie.
Speak Your Mind