Zuiderse groentestoofpot met zalmfilet (Jeroen Meus)
Zalm is een heel populaire vissoort in talloze gezinnen. Dat is geen toeval, het is smaakvolle vissoort die je heel veelzijdig kan gebruiken. In dit recept kiest Jeroen, bijvoorbeeld, voor een zuiderse groentestoofpot die lekker vol smaakt en heerlijk gezond is. De zalmfilets bakt/stoomt hij in de oven zodat ze heerlijk mals en sappig blijven.
Schil de aardappelen en versnijd ze in hapklare stukken. Kook beetgaar in gezouten water.
Pel de sjalotten, versnijd in kwartjes en hak tot slot in grove stukken.
Stoof de sjalotten aan in een ruime pan (sauteuse) in een scheutje olijfolie.
Hak de knoflook fijn en voeg toe aan de glazige stukjes sjalot.
Schil de paprika met een dunschiller en versnijd in grove stukken. Versnijd ook de courgette en aubergine in grove stukken.
Voeg de groentjes toe aan de pan, samen met een extra scheutje olijfolie.
Haal de blaadjes van de takjes kruiden, hak fijn en roer door de groentjes.
Versnijd de tomaten in grove stukken en voeg eveneens toe aan de pan. Laat rustig pruttelen.
Wrijf de bodem van een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Schik er de visfilets in en kruid met peper en zout.
Giet een beetje witte wijn rond de vis en dek af met aluminiumfolie zodat de vis dadelijk kan stomen in de oven.
Verwarm de oven voor op 180° en laat de visfilets vervolgens 10 tot 12 minuten bakken (afhankelijk van de dikte en de gewenste garing).
Voeg de tomatenblokjes en gebakken stukken aardappel toe aan de groentjes. Roer goed om, het kan geen kwaad indien de aardappelen wat gekneusd raken: dit zorgt voor binding.
Werk de groentestoofpot af met olijven, kappertjes en de fijngehakte ansjovisfilets. Geen fan van ansjovis? Laat ze gerust achterwege maar gebruik dan wel extra zout.
Kruid de groentestoofpot af met paprikapoeder, cayennepeper en eventueel nog een beetje zout.
Roer net voor het opdienen de jonge spinazie door de groentestoofpot.
Serveer in diepe borden een volle lepel groentestoofpot en leg daar een malse zalmfilet op. Smakelijk!