Dit winterse bijgerecht of (vegetarisch) voorgerecht van Jamie Oliver tikt alle vakjes af om de moeite waard te zijn: niet moeilijk om maken, fascinerende smaken en erg veelzijdig. De ster van het gerecht – behalve kraakvers witloof en Luikse stroop? Chinees vijfkruiden-poeder!
Meng ondertussen de olie en de azijn, met wat zout en peper, tot een simpele dressing. Zet opzij.
Versnijd de witloofstronkjes in 4 parten. Bak ze in een klontje boter goudbruin aan gedurende een vijftal minuten. Kruid met de Chinese kruidenmengeling.
Overgiet de stronkjes witloof met de stroop en twee eetlepels water. Laat nog 2 Ć 3 minuten stoven op hoog vuur tot de stronkjes mooi blinken.
Meng de dressing door de salade en verdeel over de bordjes. Schik op elk toefje sla enkele partjes witloof.
Werk de bordjes af met nog wat stroopsaus en gehakte pistachenoten. Serveer meteen. Smakelijk!