VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Italiaanse aspergesalade met dunne lende
De kunst van een lekkere salade is om veel meer te doen dan een hoop groentjes bij elkaar te gooien. Door allerlei smaken, ingrediënten en structuren te variëren maak je iets feestelijk en verfijnd dat veel meer is dan een voorgerechtje. Zo is deze verfijnde, lauwe salade met asperges en dunne lende geïnspireerd op de Italiaanse keuken en een meer dan volwaardig gerecht.
Servings Prep Time
4personen 15minuten
Cook Time
25minuten
Servings Prep Time
4personen 15minuten
Cook Time
25minuten
Ingredients
Instructions
  1. Breng een ruime portie gezouten water aan de kook. Kook de krieltjes beetgaar met de blaadjes salie. Laat daarna weer helemaal afkoelen.
  2. Haal het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Wrijf in met olijfolie, peper en zout.
  3. Schil de asperges zorgvuldig en doe ze in een kookpot. Zet onder met water en een snuif zout. Breng aan de kook. Laat eenmaal het water kookt nog heel even doorkoken en haal dan van het vuur en laat rusten. Zo heb je gegarandeerd perfect gegaarde asperges.
  4. Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een pan met antikleeflaag. Laat afkoelen en zet opzij.
  5. Haal de asperges uit het kookvocht (dat kan je bewaren voor soep) en laat ze uitlekken op een keukenpapier.
  6. Snipper de rode ui en puntpaprika grof, de teentjes knoflook in plakjes. Bak alles even op in een scheutje olijfolie in een ruime pan.
  7. Halveer de asperges. Maak van de stukjes met kopje pakjes van drie asperges en wikkel ze in een plakje ham. Zet opzij. Versnijd de andere helften in hapklare stukjes en voeg toe aan de pan. Laat nog even meebakken en kruid met peper, zout, oregano en chili.
  8. Schep alles uit de pan en zet opzij. Doe in dezelfde pan een vers scheutje olijfolie en bak de voorgebakken krieltjes rondom goudbruin. Doe er dan de vorige ingrediënten weer allemaal bij, schud goed op en doe in een mengkom.
  9. Doe eenmaal alles lauw is de kappertjes, pijnboompitjes, olijven en het mosterdblad erbij. Meng door elkaar en breng, desgewenst, verder op smaak met olijfolie, peper en zout.
  10. Bak tot slot de dunne lende in een scheutje olijfolie langs elke kant kort maar krachtig aan. Laat daarna nog even rusten onder aluminiumfolie en versnijd tot slot in reepjes.
  11. Serveer de salade met enkele reepjes vlees en een aspergepakketje, besprenkel met olijfolie. Smakelijk!