Waterzooi met parelhoen, asperges en erwtjes (Sofie Dumont)
Een klassieke waterzooi is met recht en rede een populair gerecht. Je kan er alle kanten mee uit en het resultaat is bijna altijd geslaagd. Deze variant van Sofie Dumont is verrassend lekker en origineel. De malse asperges en zachte parelhoen zullen je gasten doen smullen.
Snijd de groentjes voor de bouillon – uien, wortelen en selder – in grove stukken. Doe ze, samen met de billen, in een grote pot en zet onder met water. Voeg de kruiden toe en breng licht op smaak met peper en zout.
Breng de bouillon aan de kook en laat afgedekt een half uur pruttelen.
Schil terwijl de bouillon begint te koken de asperges met een dunschiller. Snijd ook de onderkantjes af. Doe deze stukjes en de schillen bij de bouillon voor een rijkere smaak.
Snijd de asperges in schuine delen van zo’n 3 centimeter.
Verhit wat olijfolie in een ruime pan. Bak de stukjes asperge tot ze beginnen te bruinen en kruid voldoende met peper en zout. Werk indien nodig in delen.
Voeg de diepvrieserwtjes toe aan de gebakken asperges en haal de pan van het vuur. Laat rusten.
Haal de stukken vlees uit de bouillon en zeef tot er een smaakvolle basis voor de waterzooi overblijft. De groentjes hebben hun werk gedaan, die mag je wegwerpen.
Maak een roux door de boter te smelten en er de bloem onder te roeren tot er geen klonters meer zijn. Laat even drogen en roer er dan stelselmatig bouillon en room onder tot je een gebonden soepje hebt. Werk af met peper, zout en nootmuskaat.
Meng de gebakken asperges en erwtjes onder de soep en laat nog even warmen.
Pluk ondertussen het vlees van de billen en trek het in hapklare stukjes. Hak ook de bieslook middelfijn.
Serveer in elk bord wat vlees, lepel daar de waterzooi over en werk af met bieslook. Smakelijk!
Recipe Notes
De parelhoen kan je ook vervangen door kwartel of zelfs gewoon kip.