Provençaalse gehaktballetjes met rijst (Jeroen Meus)
Jeroen Meus houdt van klassiekers, maar geeft ze even graag een leuke twist. Klassieke gehaktballen met tomatensaus tovert hij in dit recept om tot een Provençaalse variant. Heerlijk met wilde rijst, maar ook puree is een uitstekende keuze.
Start met de groentesaus: pel de uien en snipper grof, pel en plet de knoflook. Stoof aan in een scheut olie in een ruime stoofpot.
Versnijd de aubergine, paprika’s, courgette en stengels selder in grove stukken. Voeg toe en laat mee aanstoven.
Voeg flink wat Provençaalse kruiden en een extra snuifje oregano toe. Doe er de tomatenpuree bij en laat even aanbakken.
Blus met de witte wijn en laat de alcohol even verdampen. Voeg dan de passata, gepelde tomaten en harissa toe.
Maak een kruidentuiltje van laurier, tijm en rozemarijn. Voeg toe aan de saus, samen met een flinke snuif zout. Laat rustig pruttelen.
Gaar ondertussen de wilde rijst (tenzij je voor puree kiest) in gezouten water volgens de instructies op de verpakking. Let op: dit duurt wel eventjes (ca. 18 minuten).
Snipper ondertussen de sjalot fijn. Meng samen met het ei, paneermeel, gesnipperde peterselie, paprikapoeder en komijn door het gehakt.
Rol balletjes van het gehakt bak ze goudbruin in een klontje boter in een ruime pan. Werk eventueel in delen.
Lepel de rijst in diepe borden. Schep daar een royale portie Provençaalse saus over, gevolgd door enkele balletjes en wat rucola. Smakelijk!