Gehaktbroodje met salie, peterseliepuree en groentepannetje
Met eenvoudige, haast boerse ingrediënten maak je vaak de lekkerste gerechten. Dit recept, uit grootmoeders mediterraanse keuken, is daar een prima voorbeeld van. Makkelijk, eenvoudig, eerlijk en lekker.
Meng het gehakt met het broodkruim en de eieren. Breng flink op smaak met peper, zout en de (fijngehakte) salie. Boetseer tot een mooi broodje en snijd de bovenkant in een ruitjespatroon in.
Leg het gehaktbroodje in een licht beboterde ovenschaal en schuif in een voorverwarmde oven (180 à 200°). Laat zo’n 50 minuten garen.
Schil eenmaal het gehaktbroodje halverwege is de aardappelen en breng aan de kook in ongezouten water.
Plet de aardappelen, eenmaal gaar, grondig fijn met een stamper. Voeg de melk en de olijfolie toe. Meng en plet tot een gladde, homogene puree. Voeg desnoods nog wat olijfolie toe. Breng op smaak met voldoende peper, zout, nootmuskaat en de versgehakte peterselie. Houd warm.
Verhit een bakpan en schroei de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn. Haal uit de pan en zet even opzij. Verhit aansluitend in dezelfde pan de olijfolie en fruit de sjalot. Voeg vervolgens de stukjes wortel en even later de kwartjes champignon toe. Laat een tiental minuten garen, voeg desnoods wat water toe.
Voeg enkele minuten voor opdienen de gehalveerde kerstomaten, pijnboompitten, ringen lente-ui en de dragon toe. Roer goed en laat nog een handvol minuten warmen op een zacht vuur. Werk af met een finaal snuifje peper en zout.
Het gehaktbroodje is gaar eenmaal de korst mooi bruin is en het vlees binnenin egaal doorbakken is. Snijd in dikke schijven (2 à 3 centimeter) en serveer met de warme, fluweelzachte puree en een flinke schep van het knapperige groentepannetje. Smakelijk!
Notities
Kan je niet onmiddellijk over verse salie beschikken? Gedroogde werkt net zo goed, de smaak zal enkel iets fletser en minder fris zijn. Hetzelfde geldt voor de peterselie.