VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)
Zalm met gebakken bloemkool, aardappelen en spek (Jeroen Meus)
Met dit recept mikt Jeroen op een breed publiek. Bloemkool, spek, zalm, patatjes,… daar wordt iedereen vrolijk van! Dit gerecht doet het uitstekend als doordeweekse maaltijd omdat de bereiding vrij eenvoudig is. Tegelijkertijd komen er lekker veel smaken samen en oogt het resultaat best feestelijk.
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de aardappelen en versnijd in grove stukken. Kook ze beetgaar (ca. 20 minuten) in gezouten water.
  2. Versnijd de bloemkool ondertussen in kleine roosjes. Laat ze de laatste vijf minuten meekoken met de stukken aardappel.
  3. Giet de gegaarde stukken aardappel en bloemkool af en spoel met voldoende koud water. Laat afkoelen.
  4. Verhit een (zeer) ruime braadpan. Bak de spekreepjes aan, voeg dan de gesnipperde sjalot toe.
  5. Voeg de stukken aardappel en bloemkoolroosjes toe. Bak alles goudbruin, kruid met peper en zout. Schud regelmatig op, voeg nu en dan een beetje boter toe.
  6. Smelt ondertussen een klontje boter in een andere pan met een scheut olijfolie op een matig vuur. Bak de zalmfilets enkele minuten op de velkant. Kruid met peper en zout. Laat daarna nog één minuut bakken op de andere kant.
  7. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Hak fijn en voeg toe aan de gebakken aardappel en bloemkool. Werk verder af met een beetje vers geperst citroensap en gesnipperde peterselie.
  8. Maak een snelle dressing door walnotenolie met balsamico, peper en zout te mengen. Roer dit door de rucola.
  9. Schep op elk bord een flinke lepel gebakken aardappel en bloemkool met spekjes. Leg daar een zalmfilet op en versier met rucola. Smakelijk!