Surf and turf, zee en land, vis en vlees: noem het hoe je wil – de combinatie kan ontzettend lekker zijn. Dit snelle en gevarieerde gerecht combineert een traditioneel “houthakkerspannetje” (spek, aardappel, champignons, bonen & kruiden) met een malse zalmfilet. Heerlijk en toch alledaags.
Haal de zalmfilets tijdig uit de koelkast. Wrijf in met wat olijfolie, kruid met peper en zout. Schik ze in een ovenschaal.
Verhit een klontje boter in een ruime, hoge pan (sauteuse). Bak de spekreepjes aan.
Snipper ondertussen de ui en knoflook fijn, de aardappelen in hapklare blokjes. Versnijd de champignons in kwartjes.
Laat de gesnipperde ui en knoflook mee met de spekjes stoven (let op dat ze niet aanbakken). Voeg meteen daarna de champignons toe.
Voeg de rauwe stukjes aardappel met een vers klontje boter toe aan de pan. Laat ze rustig goudbruin worden, roer of schud regelmatig op.
Verwarm ondertussen de oven naar 160° en kook de boontjes net niet beetgaar in gezouten water. Laat ze zeker niet te lang garen.
Bestuif de pan met de bloem. Roer om en laat heel even aanbakken. Overgiet dan met de fond en laat even inkoken op een zacht tot matig vuur.
Schuif de zalmfilets in de oven. Laat 10 minuten garen zodat ze nog lekker mals zijn.
Rits de blaadjes van de takjes tijm, salie en peterselie. Hak fijn. Roer samen met de beetgare boontjes door het pannetje en laat nog heel even mee pruttelen.
Serveer het houthakkerspannetje in diepe borden, met op elk bord een malse zalmfilet vers uit de oven. Lepel daar wat van de bruine saus over en werk af met nog wat verse kruiden. Smakelijk!