VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
Steak Stroganoff met kroketten (Jeroen Meus)
Het ‘Stroganoff’-recept bestaat al erg lang en is wereldwijd populair. Ook Jeroen Meus is er dol op. In dit recept combineert hij de romige maar pittige saus met een lekker stukje rundsvlees en kroketjes.
Instructies
  1. Laat het vlees tijdig op kamertemperatuur komen. Kruid met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snipper twee sjalotten en het teentje knoflook fijn. Versnijd de paprika’s in kleine blokjes en de champignons in kwartjes.
  3. Smelt een flinke klont boter in een ruime braadpan. Schroei het vlees rondom dicht, zonder de boter te laten verbranden.
  4. Leg het vlees in een ovenschaal en laat 10 minuten verder garen in de oven.
  5. Bak de champignons aan in de pan waar je het vlees in bakte. Voeg daarna de gesnipperde sjalot en knoflook toe.
  6. Voeg de stukjes paprika toe en breng op smaak met tijm, laurier, cayennepeper en paprikapoeder. Laat stoven tot de paprika zacht is geworden.
  7. Overgiet met de wodka en flambeer (wees voorzichtig) tot de alcohol verdampt is.
  8. Blus met de (warme) bruine fond en room. Roer goed om en laat op een zacht vuurtje inkoken tot een heerlijk sausje.
  9. Haal ondertussen het vlees uit de oven, pak in met aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten.
  10. Spoel kort voor het opdienen de sla met koud water en laat uitlekken.
  11. Snipper de derde sjalot in fijne, halve ringen. Verscheur de sla en meng onder elkaar.
  12. Snipper de bieslook en voeg samen met een beetje dragonazijn, een scheutje olijfolie, peper en zout toe aan de sla. Roer om.
  13. Bak de kroketjes volgens de instructies op de verpakking in een friteuse.
  14. Versnijd ondertussen het vlees in dunne plakjes. Serveer met de sla, een flinke lepel saus en kroketjes. Smakelijk!