VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
Gemarineerde rode biet (Gennaro Contaldo)
De rode biet is een vergeten en ondergewaardeerde groente. Veel mensen associëren de knol met een onaangename grondsmaak, terwijl je daar makkelijk rond kan werken én er bijzonder veel gezonde voedingsstoffen inzitten. Denk ook niet alleen aan Russische boerenkost, de Italiaanse chef Gennaro Contaldo toont in dit recept dat je er net zo goed een heerlijk verfrissend bijgerechtje van kan maken met zuiderse smaakmakers.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2uur 12uur
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2uur 12uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Spoel en schrob de rode bieten schoon onder koud, stromend water.
  2. Doe de rode bieten met het water, azijn en een flinke snuif zout in een pot. Dek af en breng aan de kook.
  3. Laat de bieten één uur en een kwartier rustig pruttelen tot ze helemaal gaar zijn.
  4. Maak ondertussen de marinade klaar door de olijfolie te mengen met de plakjes knoflook, gedroogde oregano en gesnipperde chili.
  5. Laat de gegaarde bieten afkoelen en wrijf de schil er af met een handdoek.
  6. Versnijd de bieten in dunne plakjes (gebruik eventueel een mandoline) en meng ze goed door de marinade.
  7. Laat de minstens één nacht marineren vooraleer te serveren. Goed afgedekt kan je de gemarineerde rode biet dagen bewaren.
  8. Laat altijd op kamertemperatuur komen vooral je serveert. Lekker met salami, tonijn, bij brood, als tapa, voorgerecht,… Smakelijk!
Notities

Je kan ook met voorgekookte bieten werken. Volg dan het recept van zodra de bieten gekookt en gekuist zijn, maar vul de marinade aan met rode of witte wijnazijn naar smaak en een flinke snuif zout.