Tijdens de zomermaanden kunnen we in België en Nederland genieten van een verfijnde lekkernij: maatjes (Hollandse nieuwe). Deze jonge, vette haringen hebben een uitzonderlijk lekkere smaak waar weinig extra bij hoort. Deze eenvoudige salade met aardappel doet het dan ook perfect als lunch of lichte maaltijd.
Schil de aardappelen en versnijd in hapklare stukken. Breng aan de kook in gezouten water.
Breek de uiteindes af van de boontjes en halveer ze. Voeg toe aan de kokende stukjes aardappel.
Haal de stukjes aardappel en boontjes van het vuur eenmaal beetgaar. Laat schrikken onder koud water zodat alles fris en knapperig blijft. Laat uitlekken.
Halveer de komkommer in de lengte. Lepel de zaadlijst er uit en versnijd vervolgens in halve maantjes.
Spoel de radijsjes en snipper in plakjes.
Versnijd de appel en rode ui fijn.
Meng de stukjes aardappel, boontjes, komkommer, radijs, appel en ui door elkaar, vergezeld van wat olijfolie, peper en zout.
Versnijd de maatjes in hapklare stukken en roer ze voorzichtig door de salade.
Meng, desgewenst, alle ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar en serveer bij de salade. Smakelijk!