Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)
Met dit recept presenteert Jeroen een echt Vlaamse klassieker. Het is het soort gerecht dat in heel veel huishoudens op zondag of op feestelijke momenten geserveerd wordt, terwijl het op zich een vrij eenvoudige (maar heel lekkere) bereiding is. De zelfgemaakte saus geeft net dat beetje extra cachet.
Haal het vlees één uur voor je begint de koken uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Kruid het vlees rondom royaal met peper en zout. Verwarm daarnaast de oven op 175°.
Smelt een flinke klont boter in een pan. Schroei het vlees rondom dicht.
Laat het vlees verder garen in de oven gedurende zo’n 35 minuten. Haal dan uit de oven en laat onder aluminiumfolie nog een tiental minuutjes rusten.
Schil in tussentijd de worteltjes en versnijd in dikke schijven en dop de erwtjes (of gebruik diepvrieserwtjes).
Snipper de ui fijn en stoof in een kookpot aan met laurier en tijm.
Voeg de stukjes wortel toe en laat 10 minuten stoven op een matig vuur. Voeg desgewenst een snuifje suiker toe.
Doe ook de erwtjes met een scheutje water en witte wijn in de kookpot. Laat nog 5 à 10 minuten pruttelen en werk af met peper, zout en enkele druppels azijn. Houd warm.
Maak net voor het serveren de saus door 1 dl water in de pan te gieten waar je het vlees in schroeide. Roer alle aanbaksels los met een garde en breng aan de kook.
Meng een klontje (zachte) boter met een eetlepel bloem tot een pasta.
Doe de mosterd in de pan en voeg een beetje van de boterpasta toe. Roer door de saus tot ze begint te binden. Voeg indien nodig meer van de pasta toe. Werk af met peper en zout.
Versnijd het vlees in dikke plakken. Serveer met een schepje erwtjes en wortelen, enkele kroketjes en een lepel saus over het vlees. Smakelijk!