VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Ossenhaas met spek, honing en knoflook (slowcooker)
De ossenhaas is één van de meest verfijnde stukjes rundsvlees. Beginnende koks zijn dan ook wel eens een beetje zenuwachtig wanneer ze hiermee aan de slag gaan, het zou immers zonde zijn om het vlees te ver te laten garen waardoor het taai wordt. Een eenvoudige oplossing: gebruik een slowcooker! Het spekjasje zorgt er bovendien voor dat het vlees extra mals blijft. De saus op basis van honing, knoflook en venkel zorgt tot voor een perfecte smaak én glans.
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
2uur
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
2uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Kruid de ossenhaas royaal met peper en zout.
  2. Pak netjes in met plakjes gerookt spek. Zet indien nodig vast met enkele tandenstokers.
  3. Verhit een klein klontje boter in een braadpan. Schroei de ingepakte ossenhaas kort aan. Zet opzij.
  4. Pel de teentjes knoflook en versnijd de venkel in grove stukken.
  5. Voeg een vers klontje boter toe aan de pan. Bak de stukken venkel en teentjes knoflook even op.
  6. Overgiet met de rundsbouillon, Engelse saus en honing. Voeg de takjes toe en laat even inkoken.
  7. Giet de inhoud van de pan in de slowcooker. Schik de ossenhaas er op.
  8. Zet je slowcooker op de lage stand. Laat 1 à 2 uur rustig verder garen, tot het vlees een binnentemperatuur heeft van zo’n 55°. Overgiet nu en dan met de saus.
  9. Laat het vlees nog even rusten en versnijd dan in plakken. Serveer met bijgerechten naar wens. Smakelijk!
Notities

Heb je geen slowcooker? Dan kan je ook de oven op een lage temperatuur gebruiken. Let er dan op dat je het vlees in een dichte pan of schaal laat garen, zo blijft het zeker sappig. Een vleesthermometer is daarnaast een aanrader voor dit recept, afhankelijk van de dikte van het stuk vlees dat je gebruikt kan de gaartijd sterk variëren. Eén à twee uur in de slowcooker is een goede maatstaf, het kan echter ook langer duren.