Een gezond stukje vis is ons allemaal bekend. De kunst is veelal originele garnituur voorzien. Vergeten groenten, zoals koolrabi, kunnen dan een interessante oplossing bieden. Gezond en verfrissend!
Snijd het teentje look in twee en wrijf er een ovenschotel mee in. Druk goed aan zodat de smaak voldoende vrijkomt. Smeer vervolgens één klontje boter uit en schik er de plakjes koolrabi en aardappel in. Laat ze, zoals dakpannen, overlappen en kruid elk laagje met wat peper, zout en tijm.
Overgiet de ovenschotel met de room, let er op dat alles net onderstaat. Geef de schotel een laatste kruiding (peper, zout en tijm) en pak netjes in met aluminiumfolie. Schuif in een voorverwarmde oven van 180° en laat een half uurtje garen.
Haal na dat half uurtje de aluminiumfolie weg en laat nog een drie kwartier garen tot de room gebonden is en het bovenste laagje mooi gebruind.
Ondertussen kan je een krokante salade bereiden. Snijd de de rode ui en komkommer in fijne blokjes (brunoise). Mocht je nog wat koolrabi over hebben kan je dit ook gebruiken, opnieuw brunoise. Voeg de kappertje, een scheutje olie en wat peper & zout toe. Meng goed.
Kruid een kwartiertje voor de gratin klaar is de stukken vis met peper en zout. Bak ze in olijfolie op een middelmatig vuur. Een drietal minuutjes langs elke kant moet volstaan. Haal ze uit de pan en houd warm.
Smelt in diezelfde pan twee eetlepels boter. Voeg het sap van de citroen en wat zeste toe. Je hoeft het niet te laten koken, opwarmen volstaat. Werk af met wat peper, zout en de fijngehakte peterselie.
Serveer elk stukje vis met wat citroensaus, een flinke schep romige gratin en een lepel fris-krokante salade. Eenvoudig, gezond en bovenal lekker. Smakelijk!