De term ‘Piccata’ komt uit de Italiaanse keuken en staat voor het dun versnijden van vlees, in bloem wentelen, goudbruin aanbakken en serveren met een saus op basis van boter, kappertjes en citroensap. Traditioneel wordt kalfsvlees gebruikt, maar het eenvoudige recept is minstens zo lekker met kip.
Kruid de stukken kip rondom met peper, zout en gedroogde Italiaanse kruiden.
Wentel de gekruide stukken kip in bloem. Schud overtollige bloem goed af.
Verhit een scheutje olijfolie met een klontje boter in een ruime pan. Bak de stukken kip kort aan op hoog vuur totdat ze langs elke kant goudbruin zijn.
Versnijd ondertussen de courgette in grove stukken, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.
Schik de gebakken stukken kip in een ovenschaal. Verdeel er de stukjes courgette tussen.
Bak pijnboompitjes kort aan in dezelfde pan tot ze net kleuren. Verdeel over de stukken kip in de ovenschaal. Verdeel vervolgens de trostomaatjes over de kip.
Laat nog 15 minuten garen on een voorverwarmde oven (150°), tot de tomaatjes beginnen te barsten.
Fruit ondertussen de gesnipperde sjalot en geperste knoflook in dezelfde pan.
Blus met de witte wijn en citroensap. Roer alle aanbaksels goed los en laat bijna volledig droog koken.
Voeg net voor het serveren de kappertjes en een flinke klont boter toe aan de pan. Laat niet meer koken en roer tot een kruidig sausje. Werk af met peper en zout.
Serveer de kippenlapjes met een flinke schep saus, pasta en de gegaarde groentjes. Versier met peterselie en rucola. Smakelijk!