Heilbot is een gesmaakte vis die vlot combineert met ingrediƫnten uit alle windstreken. Zo combineren we deze vis met een Italiaans gerechtje: tagliatelle met een kerstomatensausje. Simpel, alledaags en toch verfijnd lekker.
Snipper de rode ui fijn, de teentjes knoflook in plakjes en (als het gerecht pittiger mag zijn) de chilipeper in fijne ringen.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime, hoge pan (sauteuse). Fruit de ui, knoflook en chili.
Breng ondertussen een ruime portie gezouten water aan de kook voor de pasta en laat de heilbotfilets op kamertemperatuur komen.
Roer het tomatenconcentraat door de gefruite ui en knoflook. Laat even aanbakken. Blus dan met de balsamico-azijn en laat kort uitkoken.
Halveer de kerstomaatjes en voeg, samen met een royale scheut witte wijn, toe. Laat een kwartiertje pruttelen tot een rustieke saus.
Gaar ondertussen de pasta volgens de instructies op de verpakking. Wrijf daarnaast de stukken vis in met olijfolie, peper en zout.
Breng de kerstomatensaus op smaak met gedroogde oregano, vers gesnipperde basilicum, peper en zout. Roer er de tagliatelle door eenmaal al dente.
Bak de heilbotfilets net voor het serveren langs elke kant 2 Ć 3 minuten (afhankelijk van de dikte) aan. Besprenkel daarna met enkele druppels vers citroensap.
Serveer de pasta in kerstomatensaus, bestrooid met nog wat gesnipperde basilicum, een malse visfilet rechtstreeks uit de pan en een handvol rucola. Smakelijk!