VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (8 votes cast)
Gemarineerde varkenshaas met zwarte tapenade, gebakken aardappelblokjes en bloemkool
Met dit origineel lente-recept laat je de kille wintermaanden in een handomdraai smelten. De zachte marinade levert uiterst malse stukjes vlees op, het laagje tapenade zorgt voor een frisse en zuiderse toets. De gebakken aardappelblokjes geflankeerd van krokante stukjes bloemkool maken het helemaal af. Aan de slag!
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 1uur
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 1uur
Ingrediënten
Gemarineerde varkenshaas
Zwarte tapenade
Gebakken aardappelblokjes
Afwerking
Instructies
  1. Snijd de varkenshaas in dikke plakken (zo’n 3 centimeter) en schik ze in een ruime kom. Voeg de uiringen, het gekneusde teentje look, de takjes tijm en platte peterselie toe. Kruid royaal met peper en zout. Werk af met de olijfolie en rode wijn. Roer goed en laat minstens een uurtje marineren. Ondertussen kan je alle voorbereidingen treffen voor de rest van het gerecht.
  2. Doe de olijven, kappertjes en ansjovis met het teentje look in een blender. Doe er een scheutje olijfolie bij en breng op smaak met wat peper, zout een flinke snuif gedroogde oregano. Mix tot een fijne mengeling. Kruid indien nodig bij en zet opzij.
  3. Schil de aardappelen en snijd in hapklare blokjes. Gaar ze in gezouten water, laat ze zeker niet te ver gaan. Giet dus tijdig af, spoel met koud water en laat rusten.
  4. Snijd de bloemkool in kleinere roosjes en halveer ze telkens. Spoel met water en laat uitlekken.
  5. Haal de stukjes varkenshaas uit de marinade en laat even uitlekken. Verhit een flinke klont boter in een grote pan en schroei de stukken vlees kort maar krachtig. Eén minuutje per kant volstaat.
  6. Haal de stukken vlees uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en laat een kwartiertje rusten.
  7. Doe ondertussen de marinade in de pan waar je net het vlees hebt gebakken en laat inkoken. Verwijder alle smaakmakers eenmaal de marinade voldoende ingedikt is. Doe er dan de aardappelblokjes in en laat op een zacht vuur bruinen.
  8. Verhit ondertussen wat boter in een tweede pan en bak de gehalveerde bloemkoolroosjes op de platte zijde. Kruid bij met een snuifje peper en zout. Laat ze mooi bruinen op een zacht vuur zodat ze knapperig blijven.
  9. Werk de aardappelblokjes af met een snuifje peper, eventueel nog wat zout, een eetlepel gedroogde rozemarijn en de ringetjes lente-ui. Roer goed om en laat nog even warmen.
  10. Schik op elk bord een handvol veldsla. Leg daar twee stukjes vlees per persoon op en bestrijk met een fijn laagje zwarte tapenade. Vul aan met een schep aardappelblokjes en enkele bloemkoolroosjes. Serveer met een glaasje rode wijn. Smakelijk!