Met risoni (of orzo, in het Grieks) kan je erg verrassende pasta serveren: deze fijne pasta heeft de vorm van rijstkorrels en leent zich uitstekend tot romige, smeuïge pastaschoteltjes. Met kippenblokjes en een kruidige saus vol zuiderse smaken is het feest compleet.
Snijd de kippenfilet in blokjes en kruid met wat peper, zout en chilipoeder (wees zuinig indien je niet graag pikant eet). Laat de kippenblokjes even rusten en op kamertemperatuur komen, dat werkt dadelijk vlotter.
Fruit de sjalot, rode ui en look in wat olijfolie. Voeg van zodra de stukjes ui glazig worden de stukjes courgette en gehalveerde kerstomaatjes toe. Laat rustig pruttelen op een middelmatig vuurtje tot het een sausje begint te worden. Roer regelmatig en voeg er na enkele minuten pruttelen het glas rode wijn aan toe.
Breng ondertussen de pasta, volgens de instructies op de verpakking aan de kook met het blokje pastabouillon (of gewoon wat zout).
Blijf de saus regelmatig roeren en verlaag het vuur indien nodig. Kruid, eenmaal voldoende ingedikt, met peper, zout, basilicum, rozemarijn en enkele druppels rode Tabasco (wees, opnieuw, niet te gul indien pikant voedsel je niet kan bekoren). Voeg ook de gemalen Parmezaanse kaas, de kappertjes en de gesnipperde lente-ui toe. Houd warm op een zacht vuur.
Verhit wat olijfolie in een ruime pan en schroei de kippenblokjes heel kort. Laat ze niet garen, geef ze enkel een korstje. Voeg ze toe aan de saus en roer om.
Van zodra de pasta gaar is, giet je deze af en voeg je ook de pasta toe aan de saus. Bewaar indien nodig wat kookvocht om de pasta en saus voldoende sappig en smeuïg te maken.
Stort de pasta uit in een ovenschotel en bedek met de gemalen kaas en mozzarella. Zet nog 10 minuutjes onder de grill en je kan aan tafel. Smakelijk!
Notities
Tip: je kan de kip makkelijk vervangen door scampi.