Het succes van een smeuïge risotto op je weekmenu mag je niet onderschatten. Het vraagt amper moeite, kan met talloze manieren bereid worden en lepelt lekker weg. Pure comfort food. Dit recept legt uit hoe je een iet of wat gezondere variant kan klaarmaken met een smeuïg sausje op basis van butternut. Erwtjes en knapperige stukjes pancetta zorgen voor fijne smaken en toffe structuren.
Snipper de ui, knoflook en butternut grof voor de saus.
Stoof aan in kookpot een scheutje olijfolie.
Overgiet met de kippenbouillon. Dek af en laat zachtjes garen. Mix daarna fijn en breng verder op smaak met wat chili en kurkuma. Zet opzij en houd warm.
Versnijd de pancetta in reepjes of kleine blokjes.
Verhit een ruime, hoge stoofpan. Bak de stukjes pancetta aan tot ze krokant zijn. Schep ze dan uit de pan en zet opzij.
Snipper één sjalot fijn en stoof die aan in het vet van de pancetta. Voeg dan de rijst toe, roer om en laat kort aanbakken.
Blus de rijst met de witte wijn, roer alle aanbaksels los en laat even inkoken.
Zet de rijst net onder met de butternutsaus. Laat de risotto zachtjes garen. Roer nu en dan om, blijf saus toevoegen zodat de rijst onderstaat tot die helemaal gaar is.
Roer wanneer de rijst gaar en mals is de kikkererwten, erwtjes, het merendeel van de pancetta, gemalen Parmezaan en een klontje boter door de risotto.
Werk de risotto, indien nodig, verder af met peper en zout. Serveer met nog wat krokante stukjes pancetta, vers geraspte Parmezaan en wat gesnipperde peterselie. Smakelijk!
Notities
Tip: heb je te weinig butternutsaus? Vul dan aan met kippenbouillon.