VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
Bloemkoolgratin met boerenworst (Sofie Dumont)
De beste gerechten zijn de authentieke klassiekers die jouw grootmoeder het allerbeste klaarmaakt, toch? Die volkswijsheid bewijst Sofie Dumont met dit stevig potje boerenkost. Gewoon heerlijk, heerlijk gewoon!
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
35minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
35minuten
Ingrediënten
kaassaus (mornaysaus)
Instructies
  1. Versnijd de bloemkool in roosjes. Stoom of gaar in lichtgezouten water. Verwarm de oven voor op 190°.
  2. Schil de aardappelen en breng aan de kook in gezouten water.
  3. Maak de kaassaus door de boter te laten smelten en er de bloem door de kloppen (roux).
  4. Laat nog even warmen op het vuur (zo verdwijnt de bloemsmaak) en roer dan de melk onder de roux. Roer constant tot een smeuïge, witte saus.
  5. Werk de saus af door de gemalen kaas toe te voegen en af te kruiden met voldoende nootmuskaat, peper en zout.
  6. Doe de gegaarde bloemkoolroosjes in een ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Laat enkele minuten gratineren in de oven.
  7. Bak ondertussen de worsten gaar op een matig vuur in een pan in een klontje boter.
  8. Giet het overtollige vet uit de pan en voeg de bruine fond toe. Roer alle aanbaksels los en laat nog even inkoken. Kruid met peper en zout.
  9. Serveer de gegratineerde bloemkool met worst, gekookte aardappelen en jus. Smakelijk!