VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Albondigas
Wanneer je ooit in Spanje bent in de heerlijk zomerse term ‘Albondogas’ op een menukaart ziet staan, is het zinvol om te weten dat dit gewoon gehaktballetjes in een (soms pittig) tomatensausje zijn. Deze Belgische klassieker kom je dus ook tegen aan de andere kant van Europa! Met dit makkelijke recept kan ook jij deze Spaanse variant bereiden. Lekker met brood of pasta.
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediƫnten
Gehaktballen
Tomatensaus
Instructies
  1. Laat het gehakt op kamertemperatuur worden zodat het vlotter kan gekneed worden.
  2. Snipper de sjalot en knoflook extra fijn. Fruit even in een scheutje knoflook en voeg toe aan het gehakt.
  3. Breng het gehakt op smaak met gerookt paprikapoeder, gedroogde oregano, peper en zout. Voeg het ei en paneermeel toe en meng goed om.
  4. Rol balletjes ter grootte van een kleine pingpongbal van het gehakt. Laat even rusten in de koelkast zodat ze terug wat opstijven.
  5. Bereid ondertussen de tomatensaus: snipper de sjalot en knoflook fijn. Fruit in een scheut olijfolie in een ruime pot (de gehaktballen moeten er straks ook bij).
  6. Voeg het gerookt paprikapoeder en wat gedroogde oregano toe. Laat even mee fruiten en roer dan het tomatenconcentraat er door. Laat even aanbakken.
  7. Blus met een scheut rode wijn en roer alle aanbaksels los.
  8. Voeg de tomatenblokjes toe en leg het kruidentuiltje in de saus. Breng zachtjes aan de kook.
  9. Bak de gehaktballen in een ruime pan met hete boter of olijfolie aan tot ze rondom gekleurd zijn. Voeg toe aan de saus.
  10. Werk de saus naar smaak af met zout, cayennepeper (let op: pittig!) en vers gesnipperde peterselie. Serveer bij voorkeur met brood. Smakelijk!
Notities

Dit gerechtje wordt ook vaak als tapa geserveerd. In dit geval kan je de gehaktballen gerust wat kleiner maken. Ook koud geserveerd zijn ze trouwens overheerlijk.