Een echte classic tijdens de winter: witloof in de oven in een lekker rolletje hesp en overgoten met smeuïge kaassaus. In dit recept legt Piet Huysentruyt uit hoe hij dit typische gerecht van bij ons klaarmaakt.
Halveer de stronkjes witloof en snijd de harde onderkant weg. Besprenkel met een beetje citroensap.
Breng het witloof aan de kook in gesuikerd water. Kook beetgaar en laat daarna goed uitlekken.
Smelt de boter in een steelpan en roer er de bloem onder tot een roux.
Voeg de melk en room stelselmatig toe terwijl je goed roert. Laat zachtjes pruttelen tot een smeuïge saus, werk af met nootmuskaat, peper en zout.
Rol de gegaarde witloofstronkjes zorgvuldig in plakjes ham. Schik in een ovenschaal en overgiet met de witte saus.
Bestrooi de ovenschotel met de geraspte kaas en laat nog 10 minuten grillen in een voorverwarmde oven (180°) tot er een mooi goudbruin korstje ontstaat.