VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
Varkenswangen in jagersaus (Jeroen Meus)
Fijnproevers weten dat niet de haas maar de wangetjes het allerlekkerste stukje varkensvlees zijn. De met vet dooraderde stukjes vlees worden botermals als je ze langzaam laat garen. Jeroen Meus maakt er in dit recept een waar festijn van door ze klaar te maken in een jagersaus met spekjes en champignons. Genieten maar!
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
90minuten
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
90minuten
Ingrediënten
Varkenswangen in jagersaus
Witloofslaatje
Instructies
  1. Ontvlies de varkenswangen (of laat dit door je slager doen) en laat ze op kamertemperatuur komen.
  2. Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klont boter in.
  3. Kleur de varkenswangen aan in de hete boter. Kruid met peper en zout.
  4. Versnijd ondertussen het gerookt spek in reepjes.
  5. Haal de varkenswangen uit de pot en zet opzij. Bak de spekreepjes aan in dezelfde pot.
  6. Pel de uitjes en halveer ze. Voeg toe aan de spekjes en laat meestoven.
  7. Versnijd de champignons in kwartjes en voeg eveneens toe aan de pot.
  8. Bestuif met bloem, roer goed om en laat even aanbakken. Voeg dan de varkenswangen terug toe.
  9. Blus met een royale scheut rode wijn (ca. 2 dl) en een beetje Marsala (ca. 1 dl).
  10. Maak een kruidenboekje met tijm en laurier. Voeg samen met peper, kruidnagel, gekneusde jeneverbessen en mosterd toe. Roer alles om.
  11. Dek af en zet de pot in een voorverwarmde oven (150°). Laat ongeveer anderhalf uur verder garen in de oven.
  12. Versnijd kort voor het opdienen het witloof fijn. Voeg waterkers, dragonazijn, slaolie, peper en zout toe. Roer om.
  13. Serveer de varkenswangen met het frisse witloofslaatje, kroketjes en een lepeltje mayonaise. Smakelijk!