De meest eenvoudige en beproefde recepten, zijn vaak de beste. Niet onlogisch, er is immers een reden waarom we er graag naar terug blijven grijpen. Denk bijvoorbeeld aan een sappige varkenshaas: peper, zout, correct bakken en klaar. Net zoals aardappelen gratineren met een kaassausje en een groente. Heerlijke boerenkost!
Haal de varkenshaas tijdig uit de koelkast en kruid royaal met peper en zout. Laat op kamertemperatuur komen.
Schil de aardappelen en versnijd in stevige maar hapklare stukken.
Breng de stukken aardappel aan de kook in gezouten water. Kook nét niet beetgaar. Stort uit in een ruime ovenschaal.
Versnijd ondertussen de broccoli in roosjes. Kook ze net als de stukken aardappel net niet beetgaar en roer door de stukken aardappel in de ovenschaal.
Smelt de boter in een steelpan. Roer er de bloem door en laat even aanbakken. Voeg dan stelselmatig en al roerend de melk toe tot een witte saus.
Voeg de helft van de gemalen kaas aan de witte saus toe. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat citroensap.
Overgiet de aardappelen en broccoli met de kaassaus. Bestrooi met de rest van de gemalen kaas. Schuif in een voorverwarmde oven en laat een kwartiertje grillen tot de kaas goudbruin is.
Bak ondertussen de varkenshaas rondom aan in bruisende boter in een ruime pan gedurende een tiental minuten. Laat daarna even rusten onder een stukje aluminiumfolie.
Versnijd de varkenshaas in dikke plakken en serveer met de gratin. Smakelijk!