VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (4 votes cast)
Spruitjessoep met spek
Al wie nooit helemaal overtuigd is geweest over de culinaire kwaliteiten van spruitjes, moet dit soepje zeker eens klaarmaken. De smaak wordt wat milder en de stukjes gerookt spek passen er uitstekend mee. Herfst- en winterkost van de bovenste plank!
Porties
6personen
Porties
6personen
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Snipper de sjalot in grove stukken. Fruit in een klontje boter in een ruime stoofpot.
  2. Kuis, indien nodig, de spruitjes (harde onderkant wegsnijden en buitenste blaadjes verwijderen). Voeg ze toe aan de gefruite sjalot.
  3. Laat de spruitjes even aanbakken tot ze net zacht beginnen te worden maar nog steeds een frisse, groene kleur hebben.
  4. Haal een paar spruitjes uit de pot en hou ze opzij voor de afwerking van de soep.
  5. Schil de aardappelen, versnijd in blokjes en voeg toe aan de spruitjes. Overgiet met de kippenbouillon.
  6. Bind tijm en laurier samen tot een kruidentuiltje. Leg het in de soep en laat nog twintig minuutjes zachtjes pruttelen.
  7. Versnijd ondertussen het spek in reepjes. Bak ze knapperig in een pan met antikleeflaag zonder vetstof. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.
  8. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep fijn. Laat nog even doorkoken.
  9. Voeg de gebakken spekreepjes toe. Werk af met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
  10. Bestrooi net voor het opdienen met nog een paar hele spruitjes en vers gesnipperde peterselie. Smakelijk!