VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
Pizza Romana
Deze erg klassieke Italiaanse pizza uit Lazio (de streek rond Rome) met ansjovis en kappertjes zal je vaak als Napoletana aangeduid vinden. Niets is echter minder waar, een echte Napoletana (afkomstig uit Napoli) wordt enkel met tomatensaus en kaas belegd. Wat wel vast staat: deze pizza is wereldwijd geliefd vanwege de eenvoudige maar lekkere smaak!
Porties Prep Tijd
1pizza 15minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
1pizza 15minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Fruit de fijngehakte ui met de geplette look en het chilipepertje (optioneel) in een scheutje olijfolie.
  2. Voeg, eenmaal de ui glazig begint te worden, de passata toe. Laat een handvol minuten pruttelen op een zacht vuur. Kruid met peper, zout, oregano en basilicum.
  3. Verwarm ondertussen je oven op de hoogste stand. Warm datgene waar je de pizza op zal bakken (bakplaat, rooster, steen,…) zeker mee op.
  4. Rol het deeg uit en laat even op kamertemperatuur komen. Bestrijk met een fijn laagje saus, overdrijf zeker niet. Te veel saus en/of beleg is een veelvoorkomende fout wanneer je zelf pizza maakt; je pizza wordt dik, vettig en kan niet gelijkmatig gebakken worden.
  5. Verdeel de ansjovisfilets, kappertjes en olijven over de pizza. Beleg met de stukjes mozzarella en bestrooi met nog een beetje gedroogde oregano. Werk af met een scheutje olijfolie.
  6. Leg de pizza op een vel bakpapier op de hete bakplaat (of iets gelijkaardigs) en schuif in de warme oven. Laat zo’n 10 à 15 minuten bakken op 200 à 220 graden. Controleer nu en dan of de pizza niet te ver gaart. Smakelijk!
Notities

Je kan gerust wat meer tomatensaus maken (de hoeveelheden voor één pizza zijn immers best klein) en porties invriezen of gebruiken voor een andere Italiaans-getinte bereiding.