Hoevekip met appelmoes en gebakken aardappelen (Jeroen Meus)
Of het nu feest of een alledaagse dag is: een oerdegelijke klassieker zoals gebraden kip is al-tijd lekker. Ingewikkeld of moeilijk hoeft dat nooit te zijn, de typische bijgerechtjes zijn de beste, weet Jeroen Meus. Daarom presenteert hij in dit familie-recept een gebraden hoevekip met verse appelmoes, een lekker sausje, gebakken patatjes en een frisse salade.
Pel en kneus het teentje look. Steek samen met de tomaat, tijm en rozemarijn in de buikholte van de kip. Vul aan met flink wat peper, zout en een royale klont boter zodat de kip helemaal gevuld is.
Bind de poten van de kip samen met keukentouw zodat de vulling goed blijft zitten.
Leg de kip in een ovenschaal. Wrijf goed in met peper, zout en olijfolie.
Laat de kip minstens één uur braden in een voorverwarmde oven (175°). Lepel er om het kwartier wat braadvet over.
Schil ondertussen de aardappelen en kook beetgaar in gezouten water. Laat daarna afkoelen.
Schil aansluitend de aardappelen. Versnijd in kwarten, snijd het klokhuis weg en versnijd tot slot in grove stukken. Stoof enkele minuten aan in een klontje boter.
Overgiet met een bodempje appelsap, lepel er een beetje suiker bij en laat 20 minuten zacht stoven.
Pluk de bladeren van de krop sla. Spoel royaal met water en laat daarna uitlekken.
Snipper de sjalot, blaadjes dragon en takjes bieslook erg fijn. Doe samen met de uitgelekte bladeren sla in een ruime mengkom.
Haal de gebraden kip uit de oven en hou ze ondersteboven boven kommetje. Vang al het braadvocht (dat helder moet zijn, anders i de kip niet gaar) zorgvuldig op. Laat de kip even rusten.
Doe er de vulling van de kip bij (met uitzondering van de takjes tijm en rozemarijn) en wat braadvocht. Mix glad met een staafmixer tot een eenvoudige jus. Zeef de saus als je een fijner resultaat wenst.
Smelt een klont boter in een braadpan. Bak de voorgekookte aardappelen goudbruin en kruid met peper en zout.
Fris ondertussen de appelmoes op met een scheutje ciderazijn. Roer daarnaast wat mayonaise, azijn, peper en zout door de sla.
Zet alles op tafel en versnijd de kip à la minute. Smakelijk!