VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Gegratineerde bloemkool met kaassaus (Piet Huysentruyt)
Dit bijgerecht is een heerlijke klassieker die je met talloze vlees- en visbereidingen kan combineren. Bovendien vraagt het niet veel werk. Piet Huysentruyt legt je in dit recept uit hoe je deze topper perfect kan klaarmaken.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Versnijd de bloemkool in fijne, hapklare roosjes.
  2. Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in lichtgezouten water.
  3. Giet af, maar bewaar een deel van het kookvocht. Laat de gegaarde bloemkoolroosjes afkoelen.
  4. Maak ondertussen een roux door de boter te smelten en er vervolgens de bloem door te roeren. Laat even warmen tot je een geur van koekjes herkent.
  5. Haal van het vuur en roer de melk stelselmatig door de roux. Laat daarna nog eventjes inkoken op een zacht vuur tot een gladde, witte saus.
  6. Werk de witte saus af met peper, zout, nootmuskaat en een scheutje vers citroensap.
  7. Doe de bloemkoolroosjes in een ovenschaal. Overgiet met de witte saus. Werk af met de gemalen kaas.
  8. Laat 20 minuten gratineren in een voorverwarmde oven (180°). Smakelijk!
Notities

Mag het nog wat smeuïger zijn? Voeg dan een handvol gemalen kaas toe aan de witte saus.