VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
Fricassee van konijn (Gordon Ramsay)
Konijn is stilaan een vergeten delicatesse geworden. Het fijne, witte vlees is heel mager en heeft een milde maar karaktervolle smaak. Traditionele bereidingen zijn dan ook nog steeds de beste keuze wanneer je met konijn aan de slag gaat. Zo is dit recept geïnspireerd op een bereiding van de Britse topchef Gordon Ramsay: een klassieke fricassee (een stofpotje met een gebonden saus) met spekjes, champignons en tagliatelle. Heerlijke boerenkost!
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
2uur
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
2uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Kruid het versneden konijn met voldoende peper en zout. Laat op kamertemperatuur komen.
  2. Snipper ondertussen de sjalot en knoflook fijn. Versnijd aansluitend het gerookt spek in stukjes en de champignons in kwartjes.
  3. Verhit een ruime stoofpot. Smelt een flinke klont boter en bak de stukken konijn rondom aan. Werk eventueel in delen.
  4. Breng ondertussen de kippenbouillon aan de kook. Doe er de aangebakken stukken konijn in, dek af en laat minstens één uur zachtjes pruttelen tot het vlees mals is.
  5. Bak ondertussen in de stoofpot de stukjes spek aan.
  6. Voeg de gesnipperde sjalot, knoflook en kwartjes champignon toe. Bak aan tot de champignons al hun vocht hebben afgegeven. Kruid met peper en zout.
  7. Blus met de witte wijn en roer alle aanbaksels los. Voeg enkele takken tijm toe en laat rustig droogkoken.
  8. Bestrooi met flink wat bloem, roer om en laat nog even aanbakken zodat de bloemsmaak verdwijnt
  9. Voeg de room en mosterd toe. Roer om en laat zachtjes pruttelen tot een gebonden saus. Voeg kippenbouillon (waar het konijn in gaart) toe om de saus losser te maken.
  10. Haal de stukken konijn uit de bouillon eenmaal ze zacht en mals zijn (dit kan tot twee uur gaartijd vragen). Voeg toe aan de saus, meng voorzichtig om en laat afgedekt nog even warmen op een zacht vuur.
  11. Gaar de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking in de kippenbouillon waar je het konijn in gaarde.
  12. Bak net voor het opdienen de lever en de niertjes van het konijn in een klontje boter kort aan.
  13. Serveer door in elk bord een schep pasta te doen en daar een stuk konijn op te leggen. Lepel er flink wat saus over en werk af met de gebakken orgaantjes en flink wat peterselie. Smakelijk!