VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Appelflappen
Al wie houdt van zoetigheid, moet deze eenvoudige klassieker geprobeerd hebben. Mat appeltjes en bladerdeeg maak je immers een heerlijk tussendoortje/dessertje. In dit recept leer je bovendien hoe je de vulling heerlijk kan pimpen.
Porties Prep Tijd
8appelflappen 20minuten
Kook Tijd
1uur
Porties Prep Tijd
8appelflappen 20minuten
Kook Tijd
1uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de appels en snijd in blokjes. Stoof aan in een klontje boter.
  2. Doe een scheutje water, rum en de rozijnen bij de stukjes appel. Breng op smaak met kaneel en het merg van een vanille-stokje. Laat rustig stoven tot een compote en laat afkoelen.
  3. Rol het bladerdeeg nog wat dunner uit op een bebloemd werkblad. Snijd er vierkanten van ca. 15 centimeter uit.
  4. Leg op elk vel bladerdeeg een lepeltje appelcompote. Klop het eigeel los met een beetje melk en bestrijk er de randen mee.
  5. Plooi elk vel dicht door één punt naar het tegenovergestelde te plooien tot een driehoek. Druk goed maar voorzichtig aan en druk de randen netjes toe met een vork.
  6. Schik de appelflappen op een vel bakpapier op een bakplaat. Bestrijk met de rest van het eigeel en zet in een voorverwarmde oven (175°). Laat 15 à 25 minuutjes bakken.
  7. Laat de appelflappen afkoelen en bestrooi net voor het opdienen met wat bloemsuiker. Smakelijk!
Notities

Hoe je het liever eenvoudig? Dan kan je de appelcompote vervangen door rauwe stukjes appel met een snuifje kaneel. Ook leuk: bestrooi de appelflappen met enkele grove suikerkorrels voor je ze in de oven zet.