Zalmhaasje met preiwit, peterseliekrieltjes en spinazieroomsaus
Met een puik stukje zalm kan je tijdens de feestdagen perfect naast de klassieke stukken wild gaan staan. Een zalmhaasje is niet goedkoop, maar (indien goed bereid) bijzonder smakelijk, zeker zo feestelijk en heel wat lichter dan de typische feestmaaltijden. Dit recept is allesbehalve moeilijk en zal je gasten aangenaam verrassen.
Breng twee kommen lichtgezouten water aan de kook. Kuis ondertussen de krieltjes en snijd de stengels prei in stukken met één platte en één schuine kant. Voorzie drie stukken preiwit per persoon.
Blancheer de krieltjes en de stukken preiwit in het water (5 minuutjes volstaat). Giet de krieltjes af en laat rusten
Koel de stukjes preiwit met koud water (zo blijven ze mooi groen) en schik op een ovenschaal. Schuif in een voorverwarmde oven (180°) en laat 20 minuutjes garen.
Kruid de zalmhaasjes met peper en zout. Laat op kamertemperatuur komen.
Smelt ondertussen een klont boter in een steelpan. Fruit de sjalot met het gekneusde teentje look. Laat even stoven en verwijder het teentje look.
Roer de lepel bloem onder sjalot (goed roeren!) en laat even warmen. Blus met de witte wijn en laat op een zacht vuur even inkoken. Blijf regelmatig roeren.
Voeg de room en spinazie toe aan het steelpannetje. Laat nog een kwartiertje rustig inkoken. Roer regelmatig.
Verhit twee pannen met een gelijke hoeveelheid olijfolie en boter. Schroei in de ene pan de krieltjes aan, schud regelmatig op en kruid met de fijngehakte peterselie en een snuifje peper.
Schroei in de andere pan de zalmhaasjes kort maar krachtig langs beide kanten. De buitenkant moet krokant zijn, de binnenkant smeuïg zacht. Bak ze alleszins niet te gaar, droge zalm is onsmakelijk.
Werk de saus naar smaak af met peper, zout, cayennepeper, nootmuskaat, nog wat peterselie en vers citroensap. Serveer met de zalmhaasjes en krieltjes, beide vers uit de pan en enkele stukjes preiwit knapperig uit de oven. Smakelijk!
Notities
Een zacht blond biertje of droog wit wijntje past vanzelfsprekend heerlijk bij dit gerecht.