Steak met peperroomsaus, frietjes en sla (Jeroen Meus)
Voor een rasechte klassieker uit onze eigenste Belgische keuken moet je bij Jeroen Meus zijn. Vlaanderens favoriete tv-kok vertelt je helder hoe je, bijvoorbeeld, een steak voorziet van een pittig, zelfgemaakt, peperroomsausje. Een knapperige salade en verse frieten mogen uiteraard niet ontbreken.
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Kruid met peper en zout.
Schil ondertussen de aardappelen en versnijd in frieten. Spoel ze niet.
Bak de frietjes een eerste keer op 140° in een (propere) friteuse. Je hoeft ze slechts voor te bakken, een kleurtje hoeft nog niet. Werk eventueel in delen.
Laat de voorgebakken frietjes weer helemaal afkoelen op keukenpapier.
Roer in een ruime kom de eidooier, een eetlepel mosterd en een scheutje azijn door elkaar. Voeg al roerend de olie toe tot je een licht gebonden dressing hebt.
Breng de dressing verder op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast.
Laat de groene peperbolletjes uitlekken. Doe ze daarna in een pan en laat, samen met een scheutje water, even inkoken. Dat bevordert de smaak.
Zeef de bolletjes uit het water en zet opzij.
Verhit een braadpan. Bak de steaks aan in bruisende boter. Laat 2 minuten bakken aan de ene kant en 1 minuut aan de andere. Haal ze dan uit de pan.
Dek de steaks af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
Giet het vet uit de pan, zet terug op het vuur en voeg een gulle scheut cognac toe. Flambeer (let op!) of laat de alcohol uitkoken en roer alle aanbaksels los.
Voeg de peperbolletjes en bruine fond toe. Blijf roeren zodat alle aanbaksels zeker los komen. Voeg daarna de room toe en laat indikken tot een smeuïge saus.
Pluk de blaadjes van de kropsla los en meng samen met wat gesnipperde sjalot door het merendeel van de dressing. Ook wat vers gesnipperde dragon en/of bieslook is een aanrader.
Bak de frietjes een tweede keer op 180°, deze keer tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Giet de jus die uit de steaks kwam bij de saus en roer nog even door elkaar.
Snijd de steaks in dikke plakken en serveer met een flinke lepel saus, verse frietjes en flink wat sla. Smakelijk!