VN:F [1.9.22_1171]
please wait...
Rating: 3.4/
5
(9 votes cast)
Kip in jagersaus (Sofie Dumont)
Gewoon lekker is vaak nog het beste, dat weet tv-kok Sofie Dumont als de beste. In dit recept maakt ze immers een heerlijke, ietwat feestelijke en haast nostalgische klassieker klaar: kip met jagersaus. Niet moeilijk en altijd lekker!
Gerecht
Hoofdgerecht
Keuken
Belgisch
,
Frans
Gelegenheid
Feestelijk
,
Speciale gelegenheid
,
Voor elke dag
Totale tijd
< 60 minuten
Prijs
< 6 euro
Vlees/vis/veg
Gevogelte
,
Kip
,
Vlees
Chef kok
Sofie Dumont
Niveau
Beginner
,
Gevorderd
Porties
Prep Tijd
4
personen
20
minuten
Kook Tijd
50
minuten
Porties
Prep Tijd
4
personen
20
minuten
Kook Tijd
50
minuten
Ingrediƫnten
1
kip
versneden
1
ui
gesnipperd
2
teentjes
knoflook
geplet
4
plakken
gerookt spek
250
gram
paddenstoelen
250
gram
tomatenblokjes (blik)
1
glas
rode wijn
200
ml
bruine fond
1
eetlepel
mosterd
enkele
takjes
tijm
1
blad
laurier
1
bosje
platte peterselie
fijngehakt
boter
peper en zout
Instructies
Kruid de stukken kip met peper en zout. Versnijd het gerookt spek in stukjes. Laat op kamertemperatuur komen.
Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot. Schroei de stukken kip aan tot ze goudbruin zijn (werk eventueel in delen).
Haal de stukken kip uit de pot en zet opzij. Fruit in dezelfde pot de gesnipperde ui met de geplette knoflook.
Voeg de stukjes spek toe en laat even aanbakken.
Versnijd ondertussen de paddenstoelen in vier en voeg ook toe (eventueel met een vers klontje boter).
Breng alles op smaak met peper, zout, enkele takjes tijm, een blad laurier en een lepel mosterd.
Voeg de tomatenblokjes toe en blus met rode wijn en bruine fond. Voeg de stukken kip terug toe, dek af en laat een half uur zachtjes pruttelen.
Controleer of de kip voldoende gegaard is en werk de saus, indien nodig, verder af met peper en zout.
Bestrooi net voor het opdienen met flink wat vers gesnipperde peterselie. Serveer met puree of kroketjes en een glas rode wijn. Smakelijk!