VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (6 votes cast)
Ierse ribeye met whiskeysaus
Elk land heeft een nationaal gerecht of typisch product. Wat voor België stoofvlees en bier is, is voor Ierland ribeye en whiskey. Dit supermalse rundsvlees wordt tussen de ribben uit gesneden (vandaar, uiteraard, de naam), is mooi gemarmerd met vet en beroemd vanwege de karaktervolle smaak en sappige structuur. Met een simpel sausje op basis van whiskey en room zorg je voor een heus Iers festijn!
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
25minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
25minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Leg het vlees ruim op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  2. Kruid het vlees royaal met peper en zout. Wrijf goed in.
  3. Verhit een braad- of grillpan. Smelt er een flinke klont boter in wanneer de pan helemaal heet is.
  4. Schroei het vlees langs elke kant gedurende enkele minuten aan in de bruisende boter. Afhankelijk van de dikte van het vlees en je persoonlijke voorkeur zijn 2 à 4 minuten per zijde normaliter voldoende.
  5. Haal het vlees uit de pan en laat onder een stukje aluminiumfolie rusten terwijl je de saus maakt.
  6. Blus de hete pan met whiskey. Roer alle aanbaksels los en laat even doorkoken.
  7. Verlaag het vuur en friet de extra fijngesnipperde sjalot.
  8. Voeg de room, tijm en peperbolletjes toe. Laat op een zacht vuurtje inkoken tot een romig sausje.
  9. Werk de saus af met peper en zout. Giet er desgewenst net voor het opdienen nog een scheutje whiskey bij als je de smaak extra aanwezig wil hebben.
  10. Versnijd het vlees in dunnen plakken en lepel er de saus over. Lekker met frietjes of gebakken patatjes en gestoofde groentjes of een frisse salade. Smakelijk!
Notities

Twijfel je over de baktijd van het vlees? Probeer het vlees niet te lang te bakken, de smaken en structuren komen het best tot hun recht wanneer het vlees saignant gebakken wordt. De kern is dan nog rozig en er mag zelfs nog een klein beetje bloed uit komen.