VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (12 votes cast)
Grand-Veneursaus
Tijdens het wildseizoen wordt de vrolijke Bourgondiër verwend met de fijnste vleeswaren. Een lekker stukje wild verdient echter een minstens zo heerlijke saus die de krachtige smaken kan compenseren en verrijken. Geen betere kandidaat dan de oerklassieke Franse Grand-Veneursaus. Vol van smaak en met zoete toetsen: onmisbaar op een waar festijn!
Porties Prep Tijd
4personen 5minuten
Kook Tijd
25minuten
Porties Prep Tijd
4personen 5minuten
Kook Tijd
25minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter in een ruime steelpan. Fruit de fijngesnipperde ui.
  2. Bestrooi de ui met de bloem en roer flink door. Voeg onmiddellijk de wildfond en rode wijn geleidelijk toe. Roer goed.
  3. Kneus de peperbolletjes (met het plat van een groot mes of de bolle kant van een lepel) en voeg samen met de gedroogde tijm toe. Laat de saus op een zacht vuur tot 1/3de inkoken.
  4. Zeef de saus desgewenst (dit geeft een fijner en eleganter resultaat, anderzijds zijn de stukjes ui net zo goed een meerwaarde). Doe opnieuw in dezelfde steelpan en voeg de cognac en de room toe. Laat opnieuw tot 1/3de inkoken.
  5. Roer er tot slot de aalbessengelei door. Laat nog even warmen tot de gelei helemaal opgenomen is en werk tot slot naar wens af met peper en zout. Smakelijk!
Notities

Elk stukje wild, van ree tot ever, van fazant tot duif, past uitstekend bij deze smaakvolle saus. Ook ‘klassiek’ vlees (rund, varken,…) kan er prima bij, hou er enkel rekening mee dat dit een heel volle en gezoete saus is. Fijnere smaken (kip, vis,…) kan je hier derhalve iets minder goed tot zelfs helemaal niet mee combineren.