Gemarineerde zalm met sesamrijst en ananas (Colruyt)
De veelzijdigheid van een sappig stukje zalm kent geen grenzen. Van heel klassieke en eenvoudige bereidingen, tot oosterse gerechten met allerlei smaken. Dit gerecht van Colruyt past in het laatste vakje: een heerlijke rijstschotel met ananas en komkommer die perfect past bij de oosterse marinade. Voor elke dag en toch heerlijk variëren!
Haal de zalmfilets tijdig uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
Snipper de sjalot fijn en pers de limoen uit. Meng samen met sap van de ananas. Voeg daar sojasaus, een flinke scheut sesamolie, peper en zout aan toe. Roer de marinade goed door elkaar.
Leg de stukken zalm in de marinade, dek af en laat rusten.
Rooster ondertussen de sesamzaadjes goudbruin in een pan zonder vetstof. Snipper daarnaast de rode ui fijn, de lente-uitjes in ringen.
Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadlijsten er uit en versnijd in halve maantjes.
Gaar de rijst volgens de instructies op de verpakking in gezouten water.
Haal de stukken zalm uit de marinade. Dep droog en bewaar de marinade.
Verhit een scheut arachideolie. Bak de zalmfilets langs elke kant 3 à 4 minuten aan. Overgiet dan met de marinade en laat nog een minuutje inkoken op hoog vuur.
Breng in tussentijd de gegaarde rijst verder op smaak met nog wat sesamolie, de geroosterde sesamzaadjes en gesnipperde lente-ui.
Werk de rijst af door er de stukjes komkommer, ananas, de sojascheuten, de gesnipperde rode ui, wat suiker en azijn, het paprikapoeder, peper en zout aan toe te voegen. Roer los met een scheutje water.
Serveer de sesamrijst met de malse stukken zalm. Smakelijk!