VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
Frittata
Frittata is een fantastisch gerecht uit Italië dat ideaal is om je koelkast op te ruimen. Behalve eieren past er immers werkelijk alles in. Bovendien wordt het ingezet als ontbijt, lunch, tussendoortje of diner. Het is dan ook een schoolvoorbeeld van authentieke Italiaanse armoedekost (Cucina povera). De term ‘frittata’ betekent ‘gebakken’, en dat dekt de lading prima: eender welke restjes die samen worden gebakken in geklutste eieren. Het resultaat lijkt dan ook op een dikke omelet of Franse quiche. Met dit basisrecept kan ook jij deze Italiaanse klassieker proberen.
Servings
4personen
Servings
4personen
Ingredients
Instructions
  1. Verhit een ruime pan die bij voorkeur ook in de oven kan.
  2. Fruit de fijngesnipperde ui in een scheutje olijolie.
  3. Voeg allerlei stukjes vlees en/of groente naar wens toe. Bak alles gaar indien het rauwe ingrediënten betreft, laat ze in het andere geval even warmen.
  4. Roer ondertussen de eieren rustig los met een beetje melk (of kwark, of room,…). Breng op smaak met voldoende peper en zout. Werk af met verse of gedroogde tuinkruiden naar wens.
  5. Bestrooi de ingrediënten met wat geraspte kaas (mozzarella, Parmezaan, Gruyère, Emmentaler,…) en laat even smelten. Deze stap kan je desgewenst overslaan.
  6. Overgiet de ingrediënten met de eiermengeling. Roer alles goed door elkaar en laat op een matig vuur bakken tot de onderkant begint te korsten en los komt (ca. 10 minuten).
  7. De authentieke manier: draai de frittata voorzichtig om (gebruik daarvoor een bord) en laat aan de andere kant verder bakken zodat boven- en onderkant mooi goudbruin zijn.
  8. De makkelijke manier: zet de frittata 15 à 20 minuutjes in een voorverwarmde oven (180°) totdat de frittata helemaal gegaard is.
  9. Serveer naar eigen smaak en wens (warm of koud, met of zonder brood, met of zonder een fris slaatje, als ontbijt, lunch of diner,…). Smakelijk!