VN:F [1.9.22_1171]
please wait...
Rating: 5.0/
5
(2 votes cast)
Eend met sinaasappelsaus (Jeroen Meus)
Dit gerecht is een echte klassieker uit de Franse keuken (Canard à l’Orange) waar Jeroen Meus warme herinneringen aan hoeft. Het kenmerkende aspect van dit recept is de combinatie van zoet en zout tot een meesterlijk, zelfs feestelijk, geheel.
Gerecht
Hoofdgerecht
Keuken
Frans
Gelegenheid
Feestelijk
,
Kerstmis
,
Speciale gelegenheid
,
Valentijn
,
Voor elke dag
Totale tijd
< 60 minuten
Prijs
< 10 euro
,
< 6 euro
Vlees/vis/veg
Eend
,
Gevogelte
,
Vlees
Chef kok
Jeroen Meus
Niveau
Gevorderd
Porties
Prep Tijd
4
personen
20
minuten
Kook Tijd
40
minuten
Porties
Prep Tijd
4
personen
20
minuten
Kook Tijd
40
minuten
Ingrediënten
4
eendenborsten
600
gram
wortelen
4
eetlepels
honing
2
sinaasappelen
1
ui
1
dl
runderfond
5
cl
sinaasappellikeur
Grand Marnier
3
eetlepels
balsamico
1
scheutje
sojasaus
600
gram
aardappelnootjes
diepvries
1
bussel
waterkers
tijm
gedroogd
boter
boter, peper en zout
Instructies
Laat de eendenborsten tijdig op kamertemperatuur komen.
Versnijd de appelsienen in fijne partjes (a vif). Pers al het sap uit de overschot en zet opzij.
Schil de wortelen, halveer in de lengte en versnijd in halve maantjes. Kook beetgaar in gezouten water.
Maak kruisgewijs enkele insnijdingen in de velkant van de eendenborsten. Kruid met peper en zout.
Verhit een klontje boter in een braadpan. Bak de eendenfilets op de velkant goudbruin op een matig vuur.
Schik de eendenfilets in een ovenschoteltje en laat ze nog vijf minuten verder garen in een voorverwarmde oven (180°).
Spoel de beetgare stukjes wortel met koud water zodat ze niet verder garen. Zet opzij.
Snipper de ui in fijne, halve ringen. Stoof aan in de pan waar je net de eendenfilets in bakte met een vers klontje boter.
Haal de eendenfilets uit de oven, draai ze om en bedek met aluminiumfolie. Laat vijf minuten rusten.
Voeg de honing toe aan de ui. Overgiet met de likeur en flambeer (wees voorzichtig).
Blus met balsamico, vers appelsiensap, rundsfond en sojasaus. Laat zachtjes tot de helft reduceren.
Bak ondertussen de stukjes wortel aan in een pan. Voeg een beetje honing, gedroogde tijm, peper en zout toe. Laat kort aanbakken/karamelliseren.
Voeg een koud klontje boter toe aan de saus. Laat smelten zodat ze saus bind. Voeg de partjes appelsien toe en kruid af naar smaak met peper en zout.
Bak de aardappelnootjes goudbruin in een friteuse.
Giet de jus van de eendenborstfilets bij de saus en roer om (laat niet meer koken).
Versnijd het vlees in dikke plakken. Serveer met een flinke lepel saus, de worteltjes, aardappelnootjes en enkele takjes waterkers. Smakelijk!