VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Bretoens stoofpotje
Het Franse departement Bretagne is bekend vanwege de rijke, culinaire tradities die eeuwenoud zijn. Het bij momenten kille noordzeeklimaat maakt dat hartverwarmende, gestoofde gerechtjes een essentieel onderdeel zijn van de plaatselijke keuken. Dit stoofpotje heeft wat weg van stoofvlees, de groentjes en cider maken er echter een eigenzinnig gerechtje van.
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
3uur
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
3uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Verhit een ruime stoofpot. Smelt er een klontje boter in en bak het stoofvlees rondom aan (werk indien nodig in delen). Kruid met peper en zout.
  2. Snipper de uien grof en voeg toe aan het vlees. Voeg indien nodig een extra klontje boter toe en laat de uien even mee stoven.
  3. Bestuif met de bloem, roer goed om en laat kort aanbakken.
  4. Blus met de cider en roer alle aanbaksels goed los.
  5. Vul aan met een scheutje azijn, het blokje bouillon, water, de veenbessen en flink wat Provençaalse kruiden.
  6. Dak het stoofpotje af en laat 2,5 uur zachtjes pruttelen.
  7. Schil ondertussen de aardappelen en wortelen. Versnijd in hapklare blokjes.
  8. Voeg de groentjes toe aan het stoofpotje en laat nog een half uur verder garen tot de groentjes beetgaar zijn.
  9. Kruid het stoofpotje naar smaak verder af met peper en zout. Serveer met vers gesnipperde peterselie. Smakelijk!